Stel je voor: er is besloten: jullie gaan vanaf nu groene auto’s kopen. Jij bent er helemaal klaar voor: je hebt onderzoek gedaan naar de verschillende modellen en neemt contact op met de dealer of leasemaatschappij om de plannen door te spreken. Je hebt er zin in, want je kunt zowel besparen op de kosten als goed bezig zijn voor het milieu. Je doel: één volledig elektrische auto en drie bestelbusjes op aardgas.

Daar is de autoverkoper. Hem heb je uitgekozen omdat hij de juiste modellen verkoopt. Hij heeft mooie brochures bij zich en kan haarfijn uitleggen wat de beste keuze is voor jouw wagenpark. Modellen met maar 14% bijtelling (“Meneer, volledig elektrisch zou ik niet doen hoor, dan sta je meer te laden dan dat je kunt rijden.”) en zuinige diesels met interessante kortingen (“Aardgas, nee, begin er maar niet aan, heel onveilig.”). Aan het eind van het liedje heb je een hybride model dat in de praktijk niet zuinig blijkt uit te vallen en drie ‘oude vertrouwde’ bestelbussen op diesel. Ehh… waar ging dit fout?

In al die jaren die ik nu in het vak zit, is dit mijn ervaring. Bedrijven willen groen rijden. Maar dealers hebben meer belang bij een groen profiel, dan een groene verkoop. En af en toe duikt er een artikel op dat die ervaringen onderstreept: “Dealers weten weinig van elektrisch rijden”.

Wat moet je dan wel doen om van je dealer of leasemaatschappij een goede aanbieding van een elektrische of aardgas auto te krijgen? Drie strategieën die werken.

Kies de juiste dealer

Kies die dealer die al veel groene auto’s heeft verkocht. Daar zit kennis, kunde en ervaring en weten ze hoe ze dit soort trajecten moeten aanpakken. Je kunt daarvoor natuurlijk de dealer zelf vragen welke ervaring hij heeft, maar vraag het ook gerust een ander die al groen rijdt. Hieronder een lijstje met referenties:
−    Fuelswitch
−    Groen gas geven
−    DOET

Maak een inkoopdocument en nodig de dealers uit te reageren

Stel hiervoor een duidelijke uitvraag op waarin duidelijk wordt aangegeven dat het om bijvoorbeeld elektrische of groengas voertuigen gaat en laat de dealers met offertes komen. Spreek daarna de offertes wel persoonlijk door en bedank degene die toch met een benzine of diesel op de proppen komt.

Neem een expert in de arm

Besteed het uit. Waarom zelf onderzoek doen naar de juiste dealer, het juiste model, de juiste aanbieding als een ander het voor je kan doen? Jij hoeft alleen aan te geven wat het budget en de eisen zijn en krijgt enkel de geschikte opties te zien. Dan is het alleen nog maar een kwestie van de knoop doorhakken en gaan.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met dealers, laat ze hieronder even achter!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!