: CO2 verminderen, duurzaam ondernemen, auto

Het was weer zover. Jan wist eigenlijk niet waarom hij het deed. Maar hij deed het toch. Hij liep met zijn lijstje naar het prikbord en hing het op. Het maandelijkse lijstje van het brandstof verbruik. Voor iedereen te zien en iedereen stond er elke keer weer bij. De vertegenwoordigers met hun leasebakken, de buitendienst met hun bestelauto’s en ook de vrachtwagens die door het hele land actief waren. Alleen na een eerste periode van interesse en aandacht voor het onderwerp, was het enthousiasme weggeëbd. Harmen was altijd de meest zuinige vertegenwoordiger, Joyce en Achmed wisselde af in hun bestelwagens en ja, als je de Scania meehad, dan had je pech, die was zo oud, daar was niet zuinig mee te rijden.

 

Jan liep in gedachte verzonken naar zijn plek. Hier moest toch iets beters voor te verzinnen zijn? Het moest toch mogelijk zijn dit hoger op de agenda te krijgen. Aan de data lag het niet, want die kregen ze mooi uit het nieuwe systeem. Hij mailde die ook naar leidinggevenden zodat die hun mensen er op konden aanspreken. De cijfers waren voor iedereen zichtbaar. Wat miste er dan toch?

 

De telefoon gaat. “Wat nu dan weer?”, denkt Jan. Hij neemt de telefoon op en hoort een heldere stem aan de andere kant van de lijn. Aha, het was Linda, de leverancier van het systeem dat ze gebruikte om alle data uit de auto’s te halen. “Jan,” zegt Linda, duidelijk popelend om iets te zeggen, “ik heb iets prachtigs ontdekt! Volgens mij lopen jullie er ook tegenaan dat jullie supermooie data uit ons systeem halen, maar het onvoldoende tussen de oren blijft zitten.” “Nou dat kun je wel zeggen!”, zegt Jan. “Ik vroeg me net af wat we daar aan kunnen doen.”

 

“Wij zijn al een tijdje op zoek naar een oplossing en hebben nu een externe training gevonden die de vijf dingen die je moet doen om zuinig rijden kostenbesparend te maken, in detail behandeld.”, zegt Linda. “Kort samengevat komt het hier op neer.”

 

“Begin met monitoren. Dit doen jullie natuurlijk al heel erg goed, via ons systeem, dus daar zal ik niet te veel over uitweiden. Vervolgens is het essentieel dat je collega’s worden geënthousiasmeerd. We hebben natuurlijk wel een uitleg gegeven over hoe het systeem werkt en wat je collega’s van het kastje wel en niet mogen verwachten, maar we hebben er toen geen project aan gekoppeld of uitleg gegeven waarom dit zo belangrijk is om dit te doen en welke doelstelling ze hiermee helpen bereiken. Vervolgens moet je terugkoppelen op een manier waarop mensen geholpen zijn. Ik denk dat jij elke maand netjes lijsten uitdraait en ophangt. Maar vertel je ook hoe ze kunnen verbeteren? Geef je tips over hoe ze het anders kunnen doen? Wordt er misschien gekeken naar een vervolg op de cursus zuinig rijden? Met alleen de informatie kunnen ze waarschijnlijk te weinig. En zet daarvoor ook ambassadeurs in, dat is de vierde stap. Overleg met een aantal mensen die het al goed doen, hoe ze collega’s kunnen helpen om het ook beter te doen. Plan eens per kwartaal een overleg in met de ambassadeurs om ze tips te geven en laat de ambassadeurs met een klein clubje collega’s maandelijks overleggen om dit onder de aandacht te houden. Als laatste zal er ook een beloning tegenover moeten staan. Jij kunt goed zien hoeveel brandstofkosten jullie al bespaard hebben. Keer een deel uit aan de mensen die het goed doen, geef ze een reisje, tablet of diner. Geef een feestje omdat jullie de doelstelling gehaald hebben. Dat soort dingen.”

 

“Ehh, ja, ok, en moet ik dat allemaal doen?”, zegt Jan. Linda: “Nou weet je wat, wij zullen die training binnenkort laten verzorgen hier, kom gewoon eens even meedoen. Je krijgt praktische handvatten en een stappenplan mee. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent en wat je kunt doen. Na de training ben je helemaal op de hoogte.” Jan: “Weet je wat Linda, laat ik dat maar doen, wanneer is het?”

 

Wat heeft in jouw organisatie goed gewerkt om zuinig rijden structureel kostenbesparend te maken? Ik ben benieuwd, laat je mening hieronder achter. 

Ook een training volgen over de vijf dingen die je moet doen om zuinig rijden kostenbesparend te maken? Mail me (info@zero-e.nl) en we spreken wat af!

En deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!