Auteur: Elske van de Fliert
CO2 reductie, laadplein, elektrisch rijden

We gaan verhuizen! Nou moet ik direct toegeven dat ik eigenlijk niet houd van verhuizen, maar in dit geval heb ik er heel veel zin in. Want we gaan naar een wel heel bijzondere, en heel duurzame locatie in Amersfoort: De Nieuwe Stad.  Ooit huisde er op deze locatie de Prodent fabriek. Jazeker, van de tandpasta. Maar de productie is verplaatst. Nee, niet naar China, Oost-Europa of Pakistan, maar naar Frankrijk. Gelukkig is deze prachtige industriële omgeving niet verloren gegaan, maar herontwikkeld. Er zijn kantoren, fietsenwinkels, er is horeca en een laadplein, maar daarover straks meer.

 

Leuk en duurzaam

Ik houd ontzettend van industriële complexen. Neem bijvoorbeeld de Rotterdamse Haven. Natuurlijk qua duurzaamheid niet allemaal het neusje van de zalm, maar als je daar bent, hoe bruut, gaaf en groots is het allemaal wel niet? Ik vind dat altijd nog mooi om te zien. En die sfeer is er dus ook in De Nieuwe Stad. Maar het is niet alleen een leuke plek. Er is ook veel gedaan in het kader van duurzaamheid. Natuurlijk door te herontwikkelen en niet alles tegen de vlakte te gooien. Het gebied moet energie- en grondstoffen neutraal worden. Daar is al een start mee gemaakt door het neerleggen van 300 zonnepanelen (op het dak van het gedeelte waar wij komen te zitten). En er is een innovatief warmtenet aangelegd, die gevoed wordt door een biomassaketel. Deze ketel levert de warmte van ruim 100 huishoudens en bespaart de CO2 uitstoot van ongeveer 80 huishoudens.

 

Laadplein

En dan is er een laadplein op De Nieuwe Stad, onder de naam Oliemolenhof. En wat voor één. Er zijn meer dan 30 verschillende typen bomen aangeplant. De laadpalen zijn minimalistisch vormgegeven en worden tijdens evenementen gebruikt als stroompunten (bijvoorbeeld voor de muziek en de foodtrucks). Dat scheelt dus weer een hoop vervuilende dieselaggregaten. Gewoon lopen of fietsen over het laadplein gaat zonder problemen. Het is echt een laadplein, dus geen parkeerplaats. Je komt er gewoon op met je laadpasje (even checken in de Smoov app of er een plaatsje vrij is) en je hangt je auto zo aan de stekker. Als je auto vol is, dan is het wel de bedoeling dat je hem weer binnen een half uur van het plein afrijdt. Geen laadpaalklevers hier, want die betalen extra.

 

Verhuizen

We verhuizen in het weekend van 20 juli 2019. Wie heeft er nog een elektrische of groengas bestelbus te huur? Of een elektrische bakfiets waar een archiefkast in kan? Want we willen natuurlijk liever niet een dieselbestelbus hiervoor moeten charteren.

 

Kom langs

Heb je zin om langs te komen? Je bent meer dan van harte welkom. Ons post- en vestigingsadres is: Brabantsestraat 17, 3812 PJ, Amersfoort. Mail even en dan maken we een afspraak.
Het spreekt voor zich dat De Nieuwe Stad goed te bereiken is met het openbaar vervoer. Klik op deze link om je route te plannen.

 

 “Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!