Bij de United Nations denk ik niet gelijk aan handige tips om energie op kantoor te besparen, maar ook daar houden ze zich mee bezig! Op de website http://www.greeningtheblue.org deelt de UN haar systemen en procedures om de negatieve invloed op het milieu van de organisatie te verminderen. Zij willen er voor zorgen dat er meer aandacht komt voor duurzaamheid, niet alleen bij de medewerkers van de UN, maar ook bij haar belanghebbenden.

Ze laten natuurlijk zien wat ze doen en wat hun aanpak is, maar onder het kopje Resources staan een aantal onderwerpen zoals gebouwen, inkoop en reizen. Kijk je bij deze onderwerpen dan zie je dat er een heel aantal handboeken te vinden zijn.

Bij gebouwen gaat het bijvoorbeeld over vermindering van broeikasgassen, maar wordt ook een praktische gids gegeven.

Voor bijeenkomsten is er gids die aangeeft hoe kleine en middelgrote bijeenkomsten zo milieuvriendelijk kunnen worden gehouden. Overigens verstaan zij onder klein tot 30 mensen, dus het gemiddelde kantoor kan er mee uit de voeten.

Een grote sectie is die over inkoop. Er zijn productbladen en rapporten over bijvoorbeeld ICT, voertuigen, transport, meubels, schoonmaak en kantoorbenodigdheden. Het productblad transport geeft bijvoorbeeld een schema hoe zuinig rijden, verbruik, stationair draaien en leeftijd van de vloot meegewogen kunnen worden in een aanbesteding of inkooptraject.

Bij kantoorbenodigdheden wordt ingegaan op het type. Dus bijvoorbeeld voor papier is er een productblad wat o.a. ingaat op de productie en de verpakking.

Mijns inziens dus een heel erg interessante site. Zeker praktisch toepasbaar bij inkoopvolumes die voor een dergelijke organisatie gelden, maar ook ter inspiratie voor kleine(re) organisaties.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel je mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!