Duurzame mobiliteit, zuinig rijden, carpoolen

Ja, ja, carpoolen. Wij krijgen heel vaak de vraag of dat nou ook nog zinvol is om aandacht aan te besteden. Want het heeft natuurlijk voordelen als het gaat om milieu, kosten en aantal parkeerplekken. Maar… het is echt NIET te implementeren, tenminste dat denken de meeste mensen. Begrijpelijk. Want wat doe je als je met een collega bent meegereden en die moet ineens naar huis om een ziek kind van de crèche op te halen? Sta je dan met je goede gedrag…

 

Maar toch, waar wij het heel vaak goed zien gaan is bij ploegendiensten en in de bouw. In dat laatste geval is het helemaal niet im frage of er wel gecarpoold wordt, je wordt gewoon verwacht je collega’s mee te nemen in de bus. En bij ploegendiensten weet je natuurlijk precies wanneer je naar huis gaat en op je werk moet zijn.

 

Toch is met elkaar meerijden ook haalbaar, en zinvol, als je een gewone kantoorbaan hebt. Wist jij deze tien dingen al over carpoolen?

 

  1. Houd je van gezelligheid? De trein in de spits is wat je zoekt. Daar zit iedereen over haar laptop gebogen, of is een boek aan het lezen, heeft z’n oortjes in of zoekt op een andere manier geen contact met de mensen om haar heen. Ga dan carpoolen met een collega die het net zo gezellig vindt om te kletsen.
  2. Ben jij begaan met het milieu? Dan is carpoolen natuurlijk een goed idee als je niet met de fiets of het ov kunt. Het scheelt 45% CO2 uitstoot. En ga je met z’n drieën, dan scheelt het 65%.
  3. Door het goed te organiseren, kan je problemen voorkomen: dus als je het structureel wilt gaan inzetten denk je na over hoe mensen thuis kunnen komen, als ze toch niet met elkaar mee kunnen rijden, je zorgt dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over wat wel en niet acceptabel is, en je zorgt dat mensen elkaar makkelijk kunnen vinden.
  4. Wil je helpen minder files te creëren, dan helpt carpoolen natuurlijk ook.
  5. Je hebt natuurlijk ook maar één parkeerplaats nodig.
  6. Wil je kosten besparen? Ga dan carpoolen. Als bestuurder kan je een bijdrage vragen, en dat is natuurlijk altijd minder dan dat iemand er zelf een auto voor moet rijden. Het kan je een paar honderd euro aan brandstofkosten besparen per jaar.
  7. Je mag ook allemaal reiskosten declareren. Mits je het zelf organiseert, en niet het stuk dat je omrijdt. Of: als je werkgever het organiseert, dan declareert alleen de chauffeur en wèl de omrijdkilometers. Hier zit een maximum aan. Die is even hoog als de belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeerkilometers.
  8. Kijk ook nog even of je je verzekering goed hebt geregeld.
  9. Wil je in je vrije tijd met mensen meerijden, kijk dan eens op Blablacar. Wil je dit zakelijk regelen via een systeem, kijk dan eens op Toogethr en twogo.
  10. En hier vind je alle carpoolplaatsen in Nederland, handig als je iemand onderweg meeneemt.Duurzame mobiliteit, zuinig rijden, carpoolen

 

Of je carpoolen nou inzet voor specifieke afspraken of structureel, het heeft in ieder geval zijn plek in je woon-werkverkeer beleid, dus denk er even over na hoe jij wilt regelen.

 

Carpoolen jullie veel? Laat het hieronder weten. En maak een afspraak met ons als je het goed wilt organiseren.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!