Auteur: Virgilia Spoel

Blijkbaar zijn er normaal gesproken al een half miljoen toeristen die London in augustus bezoeken. Maar tijdens de Spelen in 2012 zullen dat er nog eens bijna een miljoen meer zijn! En hoe gaan al deze mensen vervoerd worden?

Daar is door de organisatie hard over nagedacht. Er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen, gelukkig bedoeld voor gehandicapten. En daarbij is in het achterhoofd gehouden dat duurzaamheid een wezenlijk, belangrijk, onderdeel is van de Spelen. Het is de bedoeling dat dit evenement een katalysator is voor duurzaam leven in heel Groot-Brittannië!

Hoe heeft deze ambitie uitgepakt? Kijkend naar de busservice die is opgezet, ziet men niks speciaals. Bij het reserveren van de bus wordt je zeker niet gewezen op dat dit misschien groene bussen zijn. En dat terwijl in het document met richtlijnen is opgenomen dat er gebruik wordt gemaakt van voertuigen met weinig emissie, wanneer het openbaar vervoer geen optie is. Een gemiste kans dus om de bezoeker bewust te maken.

Helemaal op het eind van de informatie over vervoer is eindelijk iets opgenomen. Het gaat over CO2 emissies. Wat blijkt: juist het vervoer van de bezoekers wordt verwacht één van de grootste bronnen van CO2 emissie te zijn. De oplossing? Klimaatcompensatie. Door BP. Tsja.

Alhoewel erg mooi opgezet, is het natuurlijk jammer dat er van een oliegigant gebruik wordt gemaakt in het kader van CO2 reductie. Toegegeven, aan de projecten ligt het niet. Er zijn projecten in alle continenten, variërend van mestvergisting tot kleinschalige bomenplantages. Van biomassagebruik voor de productie van terracotta artikelen tot windturbines.

Verder wordt wandelen en fietsen gestimuleerd. Zeker op de fiets, met bewaakte, gratis, stalling, kom je makkelijk bij de verschillende locaties. En voor het parkeren van de treinen tussen de spitstijden is een “”parkeerplaats”” aangelegd waarbij voor 90% gebruik is gemaakt van oude materialen.

Kortom: wil de organisatie echt een katalysator zijn voor duurzaam leven, dan is het hopen dat al die mensen een overnachting kunnen vinden in het centrum van London zodat zij wandelend en fietsend dit spektakel kunnen beleven. Sportief!

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel je mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!