Auteur: Elske van de Fliert

Ik kreeg laatst de vraag: “Jij hebt het over slimmer rijden. Maar wat moet ik me daar bij voorstellen? Is dat net even een gaatje zien in de file en ‘m er tussen prikken? Of zo je week inplannen dat je zo min mogelijk kilometers maakt? Of ben ik al slim bezig als ik de trein pak?” Ik gaf aan dat slimmer rijden hem vooral zit in er van te voren goed over nadenken. En ik gaf een paar voorbeelden die ik hieronder even toelicht.

 

Werken onderweg

Tegenwoordig is werken onderweg eigenlijk geen keuze meer, je zou wel gek zijn als je tussen elk bezoek door terug naar kantoor ging. Waar je vroeger te maken had met duur internet en een trage laptop, heb je nu op elke gelegenheid gratis Wi-Fi en lekkere koffie. Je kunt gebruik maken van horecagelegenheden, maar er zijn natuurlijk ook steeds meer makelaars die flexibele kantoorruimte verhuren. Een optie die veel mensen vergeten is even bij een collega-ondernemer naar binnen stappen. Juist voor MKB bedrijven biedt deze mogelijkheid kansen. Niet alleen bespaart het kilometers, ook kunnen hierdoor mooie samenwerkingen ontstaan!

 

Kijk eens verder dan de auto

In 1993 probeerde de overheid ons al over te halen minder van de auto gebruik te maken. Hilarische spotjes onder het motto: “De auto kan best een dagje zonder u” lieten mooi zien dat het ook anders kon en wat er allemaal ontwikkeld werd om files tegen te gaan, zoals toeritdosering.

Google maps laat tegenwoordig standaard zien wat de reistijd is als je met het OV gaat. En anders kun je gebruik maken van bijvoorbeeld GoAbout die ook nog rekening houdt met jouw persoonlijke reisprofiel.

De heren van 3pm geven duidelijk het goede voorbeeld als het gaat om slim rijden: ze combineren mooi auto, fiets en OV. Op hun OV kilometers besparen ze duidelijk geld ten opzichte van de auto kilometers.

 

Laat de kantoortijger in je eens vrij en werk niet van 9 tot 5

Als ik een afspraak in het oosten van het land heb, dan stap ik niet eerst ’s ochtends in de auto om naar kantoor te rijden. Dan werk ik gewoon lekker thuis en rijd dan naar mijn afspraak. Logisch zou je zeggen. Maar er zijn nog steeds veel mensen die niet de mogelijkheid hebben om eerst thuis aan het werk te gaan en bijvoorbeeld pas na de spits de collega’s op te zoeken. Natuurlijk niet makkelijk als je in een winkel staat en je met openingstijden te maken hebt. Maar heel inspirerend vind ik het Braziliaanse bedrijf Semco SA dat zelfs voor haar fabrieken flexibele werktijden hanteert! Het boek Maverick! van Ricardo Semler (CEO van Semco) beschrijft dit prachtige verhaal waar hij in de jaren ’80 al mee begon… Niet het nieuwste boek dat je kunt lezen, maar nog altijd inspirerend.

 

Dit soort vragen kun je mij dus gewoon stellen. Ook als je wilt weten hoe je dit toepast in jouw bedrijf. Laat je vraag hieronder achter en je krijgt antwoord!

Of ben je hier al mee bezig? Ik ben benieuwd hoe jij dit toepast, dus laat het even weten.

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!