Auteur: Elske van de Fliert
CO2-reductie

De afgelopen twee dagen heb ik me ondergedompeld in het boek Het CO2 afslankprogramma. Een boek geschreven voor diegene die zelf aan de slag wil met groener, schoner en slimmer rijden. En binnen twee dagen had ik het ook uit! Dit is met name te danken aan de heldere taal waarin het geschreven is, maar ook aan het feit dat het een sociologische en psychologische insteek heeft. Deze insteek van het boek zou je in eerste instantie niet verwachten bij een programma dat als doel heeft om de CO2 uitstoot te verminderen in het wagenpark en de mobiliteit van een bedrijf. Echter besef je je als lezer al snel waarom hiervoor gekozen is. De kern van het boek is verandering in de mindset en het gedrag van de mens. Elske maakt duidelijk dat dat hét startpunt is van CO2 reductie. Volgens haar moet je daar als bedrijf mee beginnen, omdat, hoe je het of went of keert, het verminderen van emissies in de handen ligt van de mens, hoe de mens hiermee omgaat, en hoe de mens hierover denkt. Alleen het personeel kan hier verandering in brengen.

Het stappenplan beschreven in het boek is zeer toepasbaar op bedrijven en organisaties die iets willen met CO2 reductie. Het is zo geschreven dat het ruimte biedt voor de lezer om een eigen invulling te geven aan de manier waarop de vermindering in uitstoot binnen het bedrijf wordt aangepakt. De stappen kunnen door iedere lezer op zijn of haar eigen manier worden geïnterpreteerd en toegepast. Ook is het boek zo geschreven dat dingen niet worden voorgekauwd, en dat je daardoor eigenlijk gedwongen wordt om het zelf te doen, natuurlijk wel aan de hand van tips, die een duwtje in de goede richting geven.

Elske motiveert de lezer door regelmatig te benadrukken dat het doel ‘’CO2 neutraal’’ haalbaar is, zolang het boek aandachtig wordt gelezen en serieus wordt genomen als handleiding. Tegelijkertijd blijft ze realistisch en zegt ze dat het af en toe ook moeilijk zal zijn tijdens het proces, en dat dat erbij hoort, maar dat doorzetten the key is. Dit stelt de lezer gerust. Ook loopt door het boek heen het fictieve verhaal van Corian BV. Door dit verhaal krijg je een beeld bij hoe dit in een bedrijf zijn uitwerking kan hebben. De lezer krijgt aanwijzingen over hoe met bepaalde situaties om te gaan. En het daagt je uit na te denken over hoe Corian dit voor elkaar heeft gekregen.

Zijn jullie als bedrijf toe aan de stap om jullie wagenpark en mobiliteit CO2 neutraal te maken? Dan is dit boek een echte aanrader en handig in het nemen van de eerste stap. Je zult door het proces begeleid worden op zo’n manier dat jullie trots zullen zijn op de door júllie behaalde resultaten.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!