vakantie, trein, openbaar vervoer
Gebruikte tags: openbaar vervoer, trein, vakantie

De vakanties staan voor de deur! Het duurt niet lang meer of de sleurhut wordt achter de auto gehangen, de rijen op Schiphol zijn weer zo lang dat de krant er over schrijft en de stranden zijn zo vol dat je een half uur door het mulle zand moet ploegen om een goed plekje te vinden.

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel die vakantie ? En misschien overweeg jij wel om met de trein op vakantie te gaan. Een mooie rondreis langs verschillende Europese steden. Of denk eens aan hoe mooi je door de Alpen kunt reizen als je de tijd hebt om uren uit het raam te staren (in plaats van op het andere verkeer te moeten letten…). Heb je misschien wel eens gehoord van de Venice Simplon Orient Express? Dat is een trein uit 1920 die helemaal gerestaureerd is en waar je in Art Deco stijl van Parijs naar Istanboel kunt reizen.

 

Reis relaxt

Reizen met de trein is voor veel mensen niet zo bekend en klinkt daarom als een enorme uitdaging. Maar toch wordt het steeds makkelijker. En een groot voordeel van reizen met de trein is dat je niet zo belachelijk ruim van te voren op het station hoeft te zijn en dus veel minder wachttijd hebt. In de trein kan je ook nog eens lekker op een neer lopen en voor de mensen die vliegen maar eng vinden, is de trein natuurlijk ook een stuk relaxter. Als je eenmaal je treinreis geregeld hebt, is het daarna allemaal relaxt.

 

Waar kan je terecht voor tickets?

Treintickets regel je bijvoorbeeld via:

  •  NS Internationaal, net zo makkelijk als het regelen van een treinreis in Nederland.
  • Maar je kunt ook kiezen voor de Treinreiswinkel. Daar vind je niet alleen de treinreis zelf, maar gewoon de hele vakantie die je met de trein kunt doen. Hotels zitten bijvoorbeeld op loopafstand van het station.
  • En als je gewoon door Europa wilt reizen, kies je voor de gemakkelijke Interrail pas. Dat is ook nog eens een hele goedkope optie als je met de gewone treinen wilt reizen.

 

Maar ik boek altijd bij een touroperator, hebben die geen opties?

Nou… als we eens kijken naar de vijf grootste touroperators in Nederland (Tui, Subweb, Corendon, Thomas Cook en De Jong Intra Vakanties), dan komen we er achter dat de spoeling dun gezaaid is. Dit is nog niet iets waar alle touroperators oog voor hebben.

Maar er is hoop. Niet alleen biedt TUI ‘fair reizen’ aan, waarbij oog is voor de lokale bevolking en economie, accommodaties een duurzaamheidslabel hebben en er wordt geïnvesteerd in de verduurzaming van mobiliteit. Je kunt ook selecteren op Trein als je gaat zoeken naar vakanties (ook al zijn er nog niet heel veel opties).

Bij De Jong Intra[EvdFZe6]  kan je meteen het vervoer selecteren en de trein is een optie. Het zijn vooral reizen naar de grote steden (Londen, Berlijn, Parijs), maar het begin is er in ieder geval.

Het is wel duidelijk dat vliegen eigenlijk de standaardwijze is voor touroperators. En standaardopties zijn best bepalend in mensen hun keuzes, dus het is misschien niet zo gek dat veel mensen vliegen: ze weten niet beter…

 

Er zijn ook duurzame touroperators

Maar doen die het eigenlijk beter als het om treinreizen gaat? Nou… bij SNP kan je in het filter inderdaad reizen per trein instellen, dus dat is mooi. Zij zijn ook degene met het breedste aanbod op dit vlak. Better Places heeft ook mogelijkheden, maar je kunt bijvoorbeeld in België wel met de trein komen, maar wordt vervolgens overal met de auto naar toegereden.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is de CO2 uitstoot van je reis compenseren. Een goede manier daarvoor, die ik ook al meerdere keren heb gebruikt, is de tool van GreenSeat. Je weet dan dat je compensatie echt bij projecten komt die daadwerkelijk ervoor zorgen dat er minder CO2 wordt uitgestoten. En het kost niet veel geld. Ook mooi: je kunt kijken hoeveel CO2 je uitstoot voor je reis, niet alleen het vervoermiddel, maar ook de accommodatie. En als je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Berlijn wilt, ongeveer 700 kilometer, dan kom je er achter dat dit met de touringcar op de meest CO2 vriendelijke manier kan (20 kg CO2 uitstoot), vervolgens met de trein (30 kg), maar dat de auto (150 kg) in dat opzicht het aflegt tegen het vliegtuig! (100 kg).

 

Hoe ga jij dit jaar op vakantie? En heb je wel eens nagedacht over de trein? Weet jij een betere, duurzame, touroperator?

 

Dit blog is geschreven door Elske van de Fliert. Elske probeert met haar blogs de lezers te informeren en tips te geven over hoe ze groener, schoner en slimmer kunnen reizen, en hoopt het ze zo makkelijker te maken.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!