Vrijdag 18 december 2011 kopte het NRC ‘Extreem weer vraagt om rampenplannen’. Het stuk ging over klimaatadaptatie, wat ‘we’ moet doen om de gevolgen van het veranderende klimaat niet al te nadelig voor onszelf te laten zijn. Belangrijk natuurlijk, want alhoewel er discussie is over hoezeer het onze ‘eigen schuld’ is dat het klimaat verandert, het klimaat verandert wel degelijk.

Klimaatsceptici en balans

En toch? Kunnen we ons wel blijven verschuilen achter klimaatsceptici die zeggen dat het met de gevolgen van CO2 uitstoot wel allemaal meevalt? Het is in ieder geval wel lekker makkelijk. En het is toch zo dat die CO2 die opgeslagen is in de olielagen toch ergens vandaan moet komen? Die zat miljoenen jaren geleden dus in de lucht. Groenland heet toch niets voor niets Groenland?

Makkelijk gezegd. Maar wat we ook weten, is dat de aarde een zelfregulerend ecosysteem is dat een balans in stand houdt. De aarde zelf stoot miljarden tonnen CO2 uit. Maar de aarde zorgt ook weer dat zij het ‘opruimt’, zij ademt die CO2 als het ware weer in.

En daar zit hem de crux. Wij stoten helemaal niet veel uit (een paar procent). Maar leg eens twee hele zware ballen op een weegschaal (type bascule). Er hoeft niet veel bij aan één zijde om de weegschaal door te laten slaan. Ergo dat “kleine” beetje extra dat wij met een rap tempo de atmosfeer in brengen, kan er voor zorgen dat de aarde ons niet meer bij kan benen en doorslaat.

Consequenties

En dat kan wel eens grote gevolgen hebben. Droogtes, grote regenperioden, kou, warmte. In combinatie met een steeds groter wereldbevolking, die een steeds hogere standaard nastreeft. In een wereldmarkt waar met voedsel gespeculeerd wordt en alles, maar dan ook alles, op één of andere manier afhankelijk is van olie.
Het wordt dus tijd voor menselijk handelen. En klimaatverandering. Maar dan de goede kant op.

Een beetje gevoel krijgen bij de uitstoot van CO2? Kijk eens op: http://www.breathingearth.net/

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel jouw mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!