Auteur: Elske van de Fliert
CO2 reductie, duurzaam ondernemen, reizen, rijden

Afgelopen donderdag mocht ik weer een ambassadeursworkshop geven. Dit keer bij een assurantietussenpersoon. Zij willen concreet aan de slag met duurzaamheid en mobiliteit is daarbij één van de belangrijke onderwerpen. Ook al werkt iedereen natuurlijk nu lekker thuis, ze willen vast voorbereid zijn op de toekomst.

 

Natuurlijk hebben we het in zo’n workshop dat over hun overtuiging: voor hen is dit onderwerp belangrijk omdat ze een voorbeeld voor hun klanten willen zijn en omdat ze willen excelleren bijvoorbeeld. Ook hebben we het dan over het doel dat ze er mee willen bereiken. Maar omdat ze nog helemaal aan het begin stonden, hadden ze nog geen cijfers, dus konden we dat niet concreet maken.

 

Houdt het dan op? Nee, helemaal niet! Want we kunnen natuurlijk wel alvast nadenken over welke oplossingen er allemaal zijn. Want daar waren ze wel benieuwd naar: thuiswerken en fietsen dat hadden ze uiteraard bedacht, maar zijn er nou nog meer opties om de mobiliteit te verduurzamen?

 

Daarvoor heb ik met hen de ‘groener-schoner-slimmer-rijden-matrix’ besproken. In deze matrix kan je eigenlijk alle opties die er zijn, bedenken. Deze matrix wil ik met je delen. Ik heb hem hieronder opgenomen en ik geef ook voorbeelden van de verschillende voorbeelden waar je aan kunt denken. Maar gebruik hem dus om te brainstormen, want er zijn nog veel meer voorbeelden te verzinnen!

Onder de matrix leg ik de verschillende voorbeelden uit.

 

 

 

 

 

 

Elektrisch rijden

Ja, dat spreekt natuurlijk voor zich: elektrisch rijden is één van de manieren om je wagenpark te vergroenen. Ben je benieuwd of jullie zover zijn. Kijk dan even hier.

 

HVO

HVO is een manier om schoner te rijden met diesels. Hier leg ik er het een en ander over uit.

 

Deelauto’s

En als je je wagenpark slimmer in wil zetten, dan is het opnemen van deelauto’s in je wagenpark natuurlijk een goed idee. Luister naar deze aflevering van de Slim Leasen podcast om er meer over te weten te komen.

 

Fiets

We hebben er zo’n beetje 23 miljoen, maar toch fietst niet iedereen. Hier vind je inspiratie om mensen op de fiets te krijgen.

 

Carpoolen

Carpoolen is een optie om de mobiliteit schoner te krijgen. Immers de vervuiling per persoon wordt ineens de helft minder als twee automobilisten samen in de auto gaan zitten.

 

Video-vergaderen

Zou er in werkend Nederland nog iemand zijn die dit nog niet heeft gedaan? Overigens komt er bij thuiswerken nog wel het een en ander meer kijken dan een goede video-vergadering-verbinding. Hier lees je het integrale thuiswerkoverzicht.

 

Leasebeleid

Als je je beleid wilt vergroenen, dan is het leasebeleid natuurlijk een belangrijke eerste stap. Hier doen we ook ambassadeursworkshops over. Bijvoorbeeld voor Heembouw. Altijd van Doorn (directeur Duurzaamheid) zei hierover: “Mede dankzij de enthousiaste begeleiding van Elske van Zero-E heeft Heembouw een nieuw wagenparkbeleid dat goed is voor onze medewerkers én voor onze planeet!”

 

Fietsplan

Wil je mensen laten fietsen, dan heb je een fietsplan nodig. Want iedereen een fiets geven, garandeert op geen enkele manier dat mensen er gebruik van maken. Brainstorm eens met collega’s, net als Maartje en Saïd deden.

 

Thuiswerkvergoeding

Slimmer beleid is bijvoorbeeld het verstrekken van een thuiswerkvergoeding. Want die is al snel goedkoper (ondanks dat het een belaste vergoeding is) dan een onbelaste reiskostenvergoeding!

 

OV

Natuurlijk heb je het over het OV als je het hebt over groener gedrag. Spreken jullie bijvoorbeeld af dat locaties zoals de RAI of de binnenstad van Utrecht alleen met het OV bereikt worden? Als je moeite hebt met mensen over de streep trekken, kijk dan eens hier.

 

Zuinig rijden

Good old zuinig rijden is natuurlijk een super manier om het gedrag schoner te maken.

 

Plannen

En ja, als je gedrag slimmer wilt maken, dan heb je het bijvoorbeeld over plannen. Plannen zodat je meerdere mensen kunt bezoeken op de fiets. Plannen zodat je minder vaak heen en weer hoeft te rijden. Plannen zodat je meer video-vergaderingen kunt doen.

 

Keuze voor de leasemaatschappij

En als je in je keten wilt vergroenen, dan denk je misschien: ik heb toch eigenlijk helemaal geen keten? Is dat niet iets voor bouwbedrijven? Maar ook jij hebt klanten en leveranciers. En dat is je keten. En je kunt dus nadenken over welke eisen stel je aan je leasemaatschappij? Moeilijk te bedenken welke vragen je kunt stellen? Lees hier meer.

 

Pakketbezorger

En ook voor het verzorgen van je pakketjes, kan je natuurlijk een schoner alternatief kiezen. Waarom niet de fietskoerier?

 

Samen met klanten ideeën ontwikkelen

Je hoeft het niet altijd alleen te doen. Je kunt ook met je klanten (of leveranciers) om tafel om te kijken of het allemaal een stuk slimmer kan.

 

Heb jij al goede ideeën bedacht? Deel ze hieronder!

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!