Gebruikte tags: duurzaam, mobiliteit, slim reizen

Zon, een grote kop thee en een goed boek of goede podcast. Wat heb je nog meer nodig als je even lekker van de zomer wilt genieten? Maar wat te lezen of te luisteren? Wij weten het wel! Als je geïnteresseerd bent in onderwerpen als duurzame mobiliteit, groener, schoner, slimmer rijden en reizen en het vergroenen van je wagenpark, dan zijn dit echt aanraders: vijf boeken en vijf podcasts.

 

Het recht van de snelste – Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet
Dit boek was winnaar van de Brusseprijs 2021. En niet voor niks. Eigenlijk is het verplicht leesvoer voor iedereen die met mobiliteit te maken heeft. Waarom is de weg zo ingericht als die is ingericht? Waarom heet het eigenlijk een fietssnelweg? En waarom is veiligheid niet gewoon prioriteit nummer 1 als het gaat om verkeer? Het boek zet je aan het denken, legt uit en laat je dingen met andere ogen zien. Het leest ook nog eens makkelijk weg en is zowel voor de professional als de leek echt een aanrader.

 

Remote – Basecamp
Je zou zeggen dat we toch ondertussen allemaal wel hebben geleerd thuis te werken. Maar nog steeds zijn er mensen die volhouden: nee, de echte verbinding kan alleen tot stand komen als je bij elkaar in dezelfde ruimte zit. Maar hoe doen die bedrijven dat dan die al het personeel, al jaren, alleen maar hebben thuiswerken? Hebben die dan geen cultuur? Doet iedereen daar maar wat? Zijn die niet creatief? De oprichters van projectplanningssoftware Basecamp schreven er in 2013 al het boek Remote over. Laat je inspireren in nog geen 100 pagina’s met praktische informatie, hoe je omgaat met excuses en waar je voor op moet passen.

 

Start with Why – Simon Sinek
Het mag je niet verbazen: wij zijn fan van het boek Start with Why van Simon Sinek. De eerste stap in ons CO2 afslankprogramma ® is namelijk het bepalen van de overtuiging: waarom doen we dit? En dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Dat komt vanuit de diepe overtuiging die ook in dit boek heel duidelijk uitgelegd wordt, dat mensen alleen maar wat doen als ze een reden hebben die ze zelf een goede reden vinden. Het is niet altijd een makkelijk boek, maar het is essentieel om dit concept goed te begrijpen als je aan de slag wilt met groener, schoner, slimmer rijden en reizen.

 

The cartoon intro to climate change – Yoram Bouman
Dit is een stripboek. Over hoe klimaatverandering werkt. En ja, dat is echt super leuk om te lezen. Het is alles behalve kinderachtig. Het is echt een boek dat je kunt gebruiken om inspiratie op te doen als het gaat om CO2 reductie. En het mooie van zo’n stripboek, of graphic novel zo je wilt, is dat je er ook gewoon lekker doorheen kunt bladeren, je hoeft het niet van a-z te lezen om er plezier aan te beleven.

 

Nieuwe mobiliteit – Arie Bleijenberg
In het boek Nieuwe mobiliteit – na het autotijdperk laat Arie Bleijenberg zien hoe de toekomst van mobiliteit er uit kan gaan zien. Meer mensen in de stad en dus meer mensen in het OV. Arie zet je in dit boek aan het denken: willen we geen files of korte afstanden, houdt de groei van het autoverkeer een keertje op en wordt de elektrische auto echt verplicht? Niet voor niks was hij te gast in de Slim Leasen Podcast, waar we deze onderwerpen verder uitdiepten.

 

En over podcasts gesproken, dit zijn er vijf die zeer de moeite zijn om te luisteren.

 

De Metropolitan Mobility Podcast – Geert Kloppenburg
Of het nou fietsend door Parijs of Berlijn is, aan de tafel met een studiogast of via online verbinding, Geert Kloppenburg weet altijd het onderste uit de kan te vragen als het gaat om mobiliteitssystemen in de stad. Geert zijn grote inhoudelijke kennis in combinatie met zijn lekkere ongecoördineerde manier van interviewen, maakt dat er altijd interessante invalshoeken en mooie momenten zijn. Hier luister je de podcast via Spotify.

 

BNR Mobility
Waar zou zakelijk Nederland zijn zonder BNR? Na jaren (en nog steeds) thuis te zijn van De Nationale Autoshow, vond ook BNR dat het tijd was voor meer dan alleen de auto. Net voor corona organiseerden ze zelfs een nationale thuiswerkdag! En tegenwoordig kan je luisteren naar BNR Mobility, met onderwerpen als hubs, fietsveiligheid, deelmobiliteit en zelfs blockchain altijd weer een interessante podcast om te luisteren.

 

Changemaker van de week
Met de verandering van DuurzaamBedrijfsleven naar Change Inc. kwam er ook een verandering in de podcast. Elke week wordt een verkiezing gehouden: wie is de favoriete Changemaker van de Week. Deze persoon wordt in een podcast geïnterviewd door de altijd prettige Paul van Liempt. De wekelijkse gesprekken leveren inspiratie, nieuwe invalshoeken en mooie verhalen op, zeer het luisteren waard!

 

The green quest
Het is maar goed dat je podcasts terug kan luisteren. Want die van The green quest zijn zeer de moeite waard en het is maar de vraag hoe het nieuwe seizoen eruit ziet. Presentator Harm Edens is echt zeer bevlogen over dit onderwerp en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Gelukkig worden de kritische vragen niet geschuwd en met duurzaamheidsexperts als Jacqueline Cramer en Helga van Leur die aanschuiven om groene innovators te bevragen, leer je elke keer wat nieuws.

 

Read to Lead
Als laatste misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Een podcast die niet gaat over duurzaamheid, maar over lezen. Zoals het Engelse adagium wel: Lezers zijn leiders en leiders zijn lezers. En daar is deze podcast op gestoeld. Elke week wordt er een nieuw business boek besproken door Jeff Brown, voormalig radio- en morning show host. Als je ooit om een boek verlegen zit, doe je direct inspiratie op bij Read to Lead .

 

Er zijn natuurlijk veel meer mooie boeken en podcasts. Welke zou jij aanraden? Laat het hieronder weten.

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!