Auteur: Elske van de Fliert

Begin februari had ik een overleg met Jesse Stuiver van Sycada.Green. Misschien heb je wel gehoord van de enorme besparingen die Connexxion heeft gerealiseerd door hun chauffeurs zuiniger te laten rijden? Daar zitten zij achter. Sycada.Green levert een monitoringssysteem dat inzichtelijk maakt hoeveel de chauffeur verbruikt, of zij/hij hard remt of accelereert en of zij/hij veilig stuurt. Jesse kwam met het aanbod voor mij om hun systeem uit te proberen. En dat heb ik natuurlijk gedaan!

De ervaring

En toen werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Want het systeem geeft een heel duidelijk overzicht van wat je wel en niet goed doet. En zeker qua remmen kan ik nog wel een verbetering realiseren… Maar wat ik ook merkte was dat ik met veel meer aandacht voor mijn rijgedrag in de auto zit. Ergens in je achterhoofd weet je dat er iets op je zit te letten en wil je het natuurlijk wel graag goed doen. Ok, toegegeven, ik heb geen manager die me op de vingers tikt als ik te onzuinig rij, maar ik ben wel degene die de brandstof betaalt natuurlijk, dus heb er nogal belang bij.
Verder merk ik duidelijk een stijgende lijn, dat is dan weer positief. Zo kreeg ik vorige week maar liefst drie keer een mailtje met “Super goed nieuws; je rijstijl score is gestegen!”. Dat geeft de burger moed.

Hoe werkt het?

Het systeem is op zichzelf vrij simpel. Je plugt een dongel in de auto (met de bijgeleverde handleiding vind je die stekker zo) en je kunt gaan rijden. Je hebt een app tot je beschikking waarop je als berijder zelf kunt zien hoe je het doet. Online is er een dashboard te vinden waarop alle medewerkers van het bedrijf te vinden zijn. Zo kan er voor het management een mooie rapportage worden gemaakt en kunnen medewerkers onderling vergeleken worden.

Halleluja?

Is het alleen maar halleluja? Nee, ik heb natuurlijk nog wel wat puntjes ter verbetering. En laat ik gelijk zeggen dat ik die bij Jesse kwijt kan en dat is natuurlijk prettig.
Wat ik handig zou vinden is als ik in de auto meer directe feedback krijg over: ok, nu rem je te hard en nu trek je te hard op. Dan kan ik daar gelijk op anticiperen. Omdat dit afleidt is er nu nog niet voor gekozen om het te doen, maar ik heb begrepen dat dit in de toekomst wel een optie wordt.
Ook had ik het aardig gevonden om een eerste rit te rijden met de mensen van Sycada.Green, om zo van te voren inzicht te krijgen in welke acties het systeem wanneer registreert.

shutterstock_113190907Vijf succesfactoren voor implementatie

Is dit wat voor jullie? Dat kan ik natuurlijk niet op voorhand zeggen, maar als jullie een training zuinig rijden gaan doen, dan is vervolgens monitoren essentieel. En dan zou ik dit al voor de training regelen, want je wilt een goede benchmark hebben.
Zorg ook dat iedereen die meedoet van te voren geënthousiasmeerd wordt voor het idee. En houd daarbij in het achterhoofd dat niet iedereen erop zit te wachten om “in de gaten gehouden te worden”.
Naast het terugkoppelen, wat de app en het systeem doen, is het ook belangrijk mensen te helpen met hoe ze het beter kunnen doen, dus zorg dat je dit integreert in je systeem. De berichten van Sycada.Green geven geen tips van hoe het beter kan, dus overleg met degene die de training zuinig rijden geeft, hoe deze daar in kan ondersteunen.
Wat verder van belang is, is dat je ambassadeurs hebt in het bedrijf, waar mensen naar toe kunnen gaan voor vragen en die af en toe eens met de deelnemers sparren. Dat mis ik natuurlijk helemaal, want ik ben de enige van het bedrijf die dit doet… Heel leuk, want ik sta altijd bovenaan, maar ik zou graag overleggen, met mensen die er ook mee bezig zijn. Naast het contact met Jesse dat ik heb, die hier natuurlijk in meedenkt.
En zorg als laatste dat er een beloning is voor medewerkers die het goed doen. De mails uit het systeem helpen hier zeker bij, want het is leuk om te lezen dat ik het goed heb gedaan. En de brandstofbesparing kan ik natuurlijk ook in eigen za(a)k steken. Maar dat geldt niet voor medewerkers die hier aan meedoen, dus die moet je op een andere manier belonen.
Ik ga nog even door met monitoren. En jij? Laat het me even weten in het onderstaande reactieveld.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!