Auteur: Azra Muminović
Openbaar vervoer, gedrag, duurzaam reizen

Als je ooit met de trein hebt gereisd, dan heb je vast ook wel eens een overvol coupé meegemaakt. Hetzelfde geldt overigens voor de metro, de bus, en de tram in de Randstad. Als sardientjes in blik voelen we ons tijdens de spitsuren. Dagelijks gebeurt het tijdens deze uren dat er geen plek is om te zitten, maar ook geen plek om te staan. En als je helemaal pech hebt – en geloof me: ik heb vaak genoeg pech gehad – kom je de trein of metro niet eens in, en moet je wachten op de volgende, en misschien wel die daarna. En alsof het niet erger kan, kan het ook gebeuren dat het openbaar vervoer helemaal niet rijdt in verband met een staking, en je moet zoeken naar een alternatieve oplossing om thuis of op werk te komen.

Zulke situaties kunnen ervoor zorgen dat we ons gestrest voelen en het gevoel hebben totaal afhankelijk te zijn van de organisatie van het openbaar vervoer, vooral als dit de enige manier is waarop je op je bestemming terecht kunt komen. Maar wees gerust, er is een manier om op dit soort momenten de kalmte te bewaren en de controle terug te winnen, en dat is namelijk door te mediteren.

Nu denk je misschien dat mediteren niet veel zal helpen wanneer je twee uur lang staat te wachten op het station, of wanneer je in de trein met een zware tas op je rug naast iemand staat die wel eens een douche zou kunnen gebruiken. Geloof me, meditatie is het antwoord. Maar wat doet mediteren dan met de mens? Het is goed om even stil te staan bij deze vraag. Ik zet hieronder een aantal voordelen van mediteren op een rijtje:

  1. Het werkt stres verlagend. Dit is de populairste reden waarom mensen mediteren. Dit komt omdat tijdens het mediteren je hoofd leeg wordt gemaakt en er daardoor ruimte is voor ontspanning.
  2. Je concentratie verbetert. De belangrijkste activiteit tijdens het mediteren is dat je leert je aandacht terug te brengen naar het hier en nu, wanneer je merkt dat je gedachtes afdwalen. Hierdoor wordt je geheugen verbeterd. Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie verbetering merken na een tijdje te hebben gemediteerd.
  3. Je wordt er minder angstig en depressief van. Mediteren werkt ontspannend, wat je stres niveau naar beneden brengt, wat weer zorgt voor minder angst- en depressiegevoelens.
  4. Je slaapt er beter door. Er bestaat ook zoiets als slaapmeditaties, en het is wetenschappelijk bewezen dat de mensen die mediteren, beter en langer slapen, dan de mensen die het niet doen.
  5. Je voelt je minder eenzaam. Gek genoeg is dit waar. Een half uur per dag mediteren vermindert eenzaamheidsgevoelens.
  6. Het medeleven wordt vergroot. Doordat je positiviteit ervaart tijdens het mediteren, en daardoor positiever in het leven staat, worden je positieve gevoelens niet alleen ten opzichte van jezelf vergroot, maar ook ten opzichte van een ander. Een hele interessante bevinding!
  7. Het kan chronische pijn verminderen. Bijzonder is dat meditatie kan worden geassocieerd met minder chronische pijnklachten.
  8. Het helpt verslaving te voorkomen. Mediteren creëert discipline en dit kan helpen om te werken aan je verslaving. Uit onderzoek blijkt dat alcoholisten zich beter kunnen beheersen na een meditatiesessie.
  9. Je bloeddruk wordt verlaagd. Door de rust die je tijdens het mediteren ervaart, daalt je bloeddruk gemiddeld met vijf punten. Op lange termijn heeft dit een positief effect op hartproblemen.
  10. Je immuunsysteem wordt sterker. Uit onderzoek blijkt dat het aantal CD-4-cellen wordt verhoogd na het beoefenen van een meditatiesessie. Deze cellen zijn cruciaal in het versturen van signalen naar andere cellen met de informatie dat er een infectie in het lichaam aanwezig is en deze moet worden vernietigd.

Een hoop voordelen dus! Ik zou zeggen: geef het een poging. Als je denkt dat een half uur mediteren te veel is voor de eerste keer, begin dan met een minuut. Leg de lat wat lager voor jezelf. Het is hoe dan ook beter om op een dag tien keer een minuut te mediteren, dan in een keer tien minuten. En als het je de eerste keer niet lukt om in het hier en nu te zijn tijdens zo’n meditatiesessie, geen zorgen! Het is een kwestie van oefenen, hoe vaker je het doet, hoe beter je concentratie wordt, en hoe minder snel je gedachtes zullen afdwalen. Het is het waard om dit te leren. Je zult je namelijk in een situatie als reizen tijdens de spits, weten te beheersen en rustig te blijven, doordat je niet zo snel in de stress zult schieten. Ook kun je ervoor kiezen om op zo’n moment juist te mediteren en je af te zonderen van de realiteit.

Openbaar vervoer, gedrag, duurzaam reizen“The mind is its own place and, in itself can make a heaven of hell or a hell of heaven.” – John Milton

Mediteer ze!

Dit blog is geschreven door Azra Muminovic. Schrijvend laat ze haar gedachtes gaan en probeert ze door middel van woorden mensen te inspireren duurzamer te gaan reizen.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!