Gebruikte tags: fietsen, gezondheid, groener rijden

Eind februari werd ik de bezitter van een elektrische fiets. Wat bezielde mij om dit vervoermiddel aan te schaffen? Ik was in december vorig jaar met kantoor verhuisd. Daar had ik mij een jaar op kunnen voorbereiden, zo was het huurcontract dat ik had opgezegd. Met het zoeken naar een nieuw kantoor hield ik rekening met de woon-werkafstand: het liefste wilde ik op (elektrische) fietsafstand van huis mijn kantoor vinden. Ik adviseer nog wel eens elektrische fietsen als aanvulling op het wagenpark of als woon-werkvervoermiddel. Dan moet ik daar natuurlijk zelf ook ervaring mee hebben. En het is gelukt: de woon-werkafstand, enkel reis, is nu 12 kilometer. Ik had daardoor ook een jaar lang de tijd om bij te houden hoe vaak ik met een elektrische fiets zou kunnen gaan. Ik ben regelmatig voor mijn werk onderweg, maar ik kwam er achter dat ik toch gemiddeld eens per week wel met de fiets naar het werk kan. Dat houdt in dat geen afspraken buiten Amersfoort heb en ’s avonds niet naar een netwerkbijeenkomst ga. Dus, na eerst gesetteld te zijn in het kantoor, en een heel aantal elektrische fietsen te hebben uitgeprobeerd, heb ik mijn keuze gemaakt en kon ik vanaf eind februari fietsen.

 

Simpel

Maar hoe gaat dat dan als je regent, en hoe neem je je laptop eigenlijk mee?, hoor ik je denken. Nou heel simpel: als het regent, trek je een regenpak aan en voor je laptop koop je een goede tas. Dat kan een rugzak zijn, of, zoals in mijn geval, een fietstas die zowel boven als beneden aan je fiets bevestigd is, zodat deze niet heen en weer schud. Natuurlijk met goed vak voor een laptop. Het is de Vaude Cycle 22 geworden. Dat regenen valt ook heus mee in Nederland. Gerard Poels houd al meer dan zeven jaar bij hoe vaak hij in de regen fiets, en hij fiets elke dag naar zijn werk. Meer dan 85% van de ritten is droog.
Natuurlijk, je levert in op flexibiliteit als je gaat fietsen. Toch even op en neer naar Lemelerveld vanuit Amersfoort is niet een optie. Maar dat is gewoon een kwestie van plannen.

 

Aanrader?

Zou ik het dan ook iedereen aanraden? Nee, dat natuurlijk niet. Ik denk dat een afstand van tussen de 10 en 15 kilometer goed te doen is op de elektrische fiets. Dan ben je nog steeds in een half uurtje op je werk. Want dat heb ik ook gemerkt: ik doe er wel iets langer over dan met de auto, maar dan rijd ik wel vier kilometer meer en heb ik nog kans op vertraging door file. Het voelt goed om op de fiets te zitten. Alhoewel het de afgelopen weken natuurlijk best koud was, is het toch prettig om buiten te zijn en even lekker te bewegen. Ja, zelfs op een elektrische fiets krijg je beweging. Je hoeft natuurlijk niet veel te doen om vooruit te komen, maar als je van snelheid houd, net als ik, dan trap je natuurlijk wel lekker mee en zoef je over de weg. Mijn tas heeft een inhoud van 22 liter. Voldoende om naast de laptop en de lunch wat documentatie mee te nemen. Maar als ik soms advocaten met steekkarretjes zie… dan ligt de elektrische fiets toch niet voor de hand.

 

Rijd lekker

De fiets waar ik op rijd is de Peper SQM 7.0. Nee, dat is geen bekend merk, maar wel een mooi initiatief van twee Nederlandse ondernemers, die een slim systeem hebben bedacht voor een ergonomische fiets op maat. In Amersfoort is deze verkrijgbaar via Mobility & You. Ik heb een heel aantal fietsen uitgeprobeerd en deze vond ik, samen met de Gazelle het prettigst fietsen. En nu ik hem in gebruik heb, bevalt hij me erg goed. Rijdt lekker, heeft een duidelijk display en de accu houdt zich goed (ook met volle ondersteuning en de versnelling in de hoogste stand).

 

Nieuwsgierig?

Als je benieuwd bent of ik deze week weer heb gefietst, kun je kijken op Fietstijden.nl*. De app zet ik aan als ik op de fiets stap en dan worden mijn tijden en afstanden vanzelf bijgehouden. Op de week dat ik in Brussel voor de Europese Commissie aan het werk was na, heb ik elke week nog gefietst sinds ik de fiets heb.

*) In het kader van: laten we het dievengilde niet al te precies informeren over waar ik wanneer ben, ben ik opgehouden met het bijhouden van mijn tijden.

 

Ik ben erg blij met deze keuze: het is makkelijk in mijn schema in te passen, ik krijg meer beweging en het is prettig om te doen. Heb jij wel eens overwogen met de (elektrische) fiets naar het werk te gaan? Laat je reactie hieronder achter.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!