Auteur: Elske van de Fliert
duurzame mobiliteit, slim reizen, gedrag

Het is de start van een nieuw jaar. Wat zal het ons brengen? Waar zullen we afscheid van nemen? Er is een aantal dingen waarvan ik hoop dat we ze dit jaar (weer) zullen omarmen en natuurlijk dingen waarvan ik vind dat we er maar beter mee op kunnen houden.

 

Laten we in 2023…

 

Onszelf lekker actief verplaatsen

Met de fiets, wandelend of met het ov, het is allemaal een stuk actiever dan je in de auto laten zakken en naar je bestemming rijden. En als je actiever bent, ben je fitter, scherper en kan je de wereld beter aan. Niemand wil toch krakkemikkig door het leven gaan?

 

Ophouden met de uitzondering de regel maken

Hoe vaak ik wel niet hoor: ja, maar, ik kan niet fietsen want soms moet ik X of Y. Nou, dan ga je dus soms niet fietsen. Maar al die andere keren ga je lekker wel fietsen. Het feit dat het één keer niet kan, is niet maatgevend voor al die andere keren dat het wel kan.

 

Wel slimme keuzes maken

Wij hebben nu voor een aantal bedrijven beslisschema’s, keuzesheets, afwegingskaders (het is maar net hoe je het wilt noemen) gemaakt. Deze helpen de medewerkers slimme keuzes maken voor hun reiswijze op een bepaalde dag. En ja, dat is per bedrijf anders omdat niet alle bedrijven handig bij een ov punt zitten, of er specifieke werktijden zijn of omdat er bepaalde spullen mee moeten. Maar in alle gevallen helpt het de medewerkers bewust voor een reiswijze te kiezen.

 

Niet meer doen alsof het allemaal op de schouders van één sector komt

Iedereen vindt dat zijn/haar sector het meest geraakt wordt door de eisen van de overheid die helpen het klimaatprobleem te verminderen. Maar het feit is dat gewoon alle sectoren geraakt worden. Want iedereen zal iets moeten doen om bij te dragen. En dan heeft het geen enkele zin om te kijken of jij meer moet doen dan een ander, maar wel om te doen wat binnen jouw mogelijkheden ligt.

 

Definitief de weg inzetten naar nulemissie

Daarvoor is het nodig om bij de keuzes die we maken, steeds te kiezen voor de weg die leidt naar nulemissie. Ook als deze met tussenstapjes gaat. Een olifant eet je ook niet in één hap op. Maar wel koers houden op het uiteindelijke doel en de besluiten zo nemen dat je het daarna voor jezelf makkelijk maakt om op koers te blijven.

 

duurzame mobiliteit, vergroening, reizenEen eind maken aan of of

Het is namelijk niet of of, het is en en. En we moeten inzetten op groene stroom en elektrische auto’s en ja, we blijven nog even met diesel (liefst HVO) rijden. En er zijn mensen die met het ov naar het werk kunnen en sommigen kunnen beter wat vaker thuiswerken. En je zorgt voor een goede fietsregeling, en ook voor een deelauto. We zullen alle zeilen bij moeten zetten, dus we halen alles uit de kast!

 

Ik heb zin in dit jaar, ik hoop jij ook! Met dit in gedachte, gaan we weer een mooi jaar tegemoet.

 


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!