vakantie, CO2, rust
Gebruikte tags: duurzaam, gedrag, visie

“Maar hoe zorg je er dan voor dat je echt van je werk los komt?” Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Ik ga namelijk het ene jaar weg om vakantie te vieren (lekker naar het buitenland om te zien hoe mooi het daar is) en het andere jaar vier ik vakantie vanuit huis. Dan zijn we dus gewoon drie weken thuis en doen we leuke dingen. Maar veel mensen vinden het dan lastig om van het werk los te komen. En zeker nu mensen thuis werken, is thuis ook nog meer een plek dat je herinnert aan je werk, geworden. Ik heb kantoor, maar werk ook veel thuis, dus voor mij is dat niet anders. Behalve dan dat ik er echt geen moeite mee heb om mijn werk tijdens mijn vakantie los te laten. En ik ook niet ineens de hele dag met het huishouden bezig ben. En als jij deze weken verplicht thuis vakantie aan het houden bent, heb je misschien wat aan deze tips.

 

Wees intentioneel

Het begint bij mij met de afspraak met mezelf: ik heb vakantie en tijdens deze vakantie wil ik uitrusten, mijn hoofd even leeg maken, even straks fris en fruitig weer kunnen beginnen, dus ik werk niet tijdens mijn vakantie. Nou is dat natuurlijk niet anders of ik uit of thuis ben, maar het begint er wel mee. Juist thuis omdat er geen overgang is naar een andere locatie. Kijk, dan is het helder dat ik op vakantie ben, dat zie ik de hele tijd om me heen. Maar nu niet. Nu word ik wakker in hetzelfde bed, ik sta onder dezelfde douche en de woonkamer ken ik ondertussen ook wel uit mijn hoofd. Dus ik ben heel intentioneel en duidelijk naar mezelf toe: het mag er dan wel allemaal hetzelfde uitzien, maar ik ben met vakantie. Als je dat lastig vindt: zet de banken anders neer, hang een poster van een mooi palmstrand op, eet croissantjes.

 

Het werk kan best een dagje zonder je

En of ik nou aan het wandelen ben in de bergen in Schotland, of dat ik thuis zit, ik maak gewoon dezelfde afspraken met mijn werk. Ik ben er niet. Ik ben dus ook niet bereikbaar. Ik kan dus ook niet even toch wel aanschuiven in die meeting (ook al is het verleidelijk omdat het zo makkelijk is). Nee, ik ben op vakantie. Mijn out of the office bericht gaat aan, de voicemail gaat op de vakantiestand (en zoveel mogelijk de telefoon uit) en ik maak afspraken met mijn collega over of en hoe ik geïnformeerd wil worden. Want natuurlijk kan het best zijn dat er een spannend project is waar ik even bij in de loop wil blijven. En wat ik merk: de eerste dag/twee dagen is nog een beetje onrustig, maar dat wordt heel snel minder.

 

Afspraken met huisgenoten

Ik maak ook duidelijke afspraken met de mensen om me heen. We maken er ook echt een vakantie van. Het is natuurlijk funest voor mijn vakantiegevoel als mijn man ineens de hele dag gaat zitten werken. En we kunnen elkaar ook helpen om bewust te zijn van dat we met vakantie zijn.

 

vakantie, CO2, rustVakantieplannen

En dan maak ik er ook echt een vakantie van door vakantiedingen te doen. Dus uitslapen. En lekker eten. En een museum bezoeken bijvoorbeeld. Nu is dat in deze tijd van de coronacrisis wel een stukje lastiger natuurlijk. Ik zal dus voor de vakantie veel meer dingen moeten verzinnen die we thuis of in de directe omgeving kunnen doen. Nu houden we heel veel van wandelen, maar ik houd mijn hart straks vast als het in de zomer nog steeds crisis is: dan zullen de bossen niet groot genoeg zijn voor iedereen die er even lekker tussenuit wil. Dus dan wordt het meer computerspelletjes spelen, uitgebreid koken, leuke series kijken, boeken lezen. Dat laatste natuurlijk lekker in de zon op het dakterras. Ik vind het daarbij heel fijn als ik, zeker in het begin van de vakantie, al een aantal dingen heb staan. Want anders weet ik wel wat er gebeurd, dan ga ik gewoon doen wat er voor mijn neus ligt en dat is mogelijk flauwe plaatjes op het internet kijken. Dat is niet de vakantie die ik wil hebben, dus ik plan van te voren leuke dingen. Maar misschien vind jij dat helemaal niet bij je vakantiegevoel passen, jij kent jezelf het beste.

 

Poef, geen werk te zien!

Dan, echt cruciaal, zorg ik er voor dat er niks, maar dan ook echt helemaal niks is dat me aan werk kan helpen herinneren. Nou ok, mijn telefoon gebruik ik ook voor het werk, dus daar kan iemand op bellen van het werk, maar dat is dan ook wel het enige. Ik heb sowieso geen notificaties van mail aanstaan, maar dat zou ik dan uitzetten. Maar mijn laptop voor het werk: hoppa, die gaat ergens naar waar ik hem in de vakantie niet tegenkom. Ik heb gewoon nog een desktop om die computerspelletjes op te spelen. Dit helpt ook als iemand van het werk zou appen met een vraag: dan moet ik dus heel veel moeite doen om die laptop ergens vandaan te pulken. Zo maak ik het makkelijker om de vraag dan neer te leggen bij een collega of te vragen of het even kan wachten. Ik werk niet op de IC van een ziekenhuis hè, dus als ze mij even niet kunnen bereiken, gaat er niemand dood.

 

Mañana, mañana

En al we het dan toch over werk hebben: ik hoor ook wel dat mensen zeggen “Ja, maar dan ga ik toch klussen doen in het huis, of schoonmaken of de was doen.”. Dat spreek ik dus ook met mezelf van te voren af. Kan best zijn dat ik die vakantie wil gebruiken om iets aan het huis op te knappen en ik dat zie als onderdeel van de vakantie. Maar ik laat gerust de schoonmaakster komen. Ja, natuurlijk heb ik de tijd om schoon te maken. Maar ik heb er een gruwelijke hekel aan, dus waarom zou ik dat doen in mijn vakantie? Ik moet juist leuke dingen doen.

Als ik dan klusjes zie die moeten gebeuren, maar niet aan het vakantiegevoel bijdragen, dan schrijf ik ze op, maar ik voer ze niet uit. Mañana, mañana.

 

Een goed begin is het halve werk

En dan is de eerste dag van de vakantie essentieel: dat is de dag dat ik in ieder geval uitslaap, extra lekker ontbijt, minimaal voor het avondeten uit eten ga en zeker de telefoon niet opneem. Dat uit eten gaan zal dan nu eten bestellen worden, maar goed, alles in die eerste dag moet me er aan herinneren dat ik met vakantie ben en dat ik dus lekker kan uitrusten, mijn hoofd even leeg kan maken en straks weer fris en fruitig ben. Want ik ben helemaal geen fan van de hele tijd met vakantie zijn, ik vind deze tijd met al die losse dagen vrij alleen maar nodeloos ingewikkeld en bijdragen aan onrust, maar als ik met vakantie ben, ben ik ook echt met vakantie. Echt even helemaal los van alles. Dat is de enige manier waarop ik weer lekker kan knallen als ik op een moment weer met heel, heel veel plezier aan het werk ga!

 

Ik ben heel benieuwd: hoe ga jij om met vakantie vanuit huis?

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!