CO2-reductie

Daar is een duidelijke manier voor: het CO2 afslankprogramma®! Wil je weten hoe dat in elkaar zit? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

 

 

De tekst hieronder vertelt meer over het filmpje. In het filmpje hierboven zie je Elske van de Fliert. Elske is de grondlegger CO2 afslankprogramma voor het wagenpark en de mobiliteit van Zero-e. Het CO2 afslankprogramma is de beproefde methode voor het realiseren van jouw nulemissie wagenparken en mobiliteit.

Elske vertelt waarom wij, als Zero-e, het CO2 afslankprogramma hanteren. Samen met bedrijven willen we naar een doel voor verduurzamen van het wagenpark en de mobiliteit. Samen werken we naar implementatie en de realisatie van dit doel. Maar als je iets wilt bereiken moet je eerst een goed plan hebben en weten wat je precies wilt gaan veranderen. In onze optiek kent een goed plan voor duurzame mobiliteit en het verduurzamen van het wagenpark vijf onderdelen: committeren, belonen, monitoren, en het overkoepelende onderdeel: volhouden.

Voorbeeld vragen zijn:

 1. Hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen zich committeren?
 2. Wat gaan we doen met belonen?
 3. Hoe gaan we zorgen dat we dit delen in de organisatie en elkaar helpen?
 4. Hoe gaan we het monitoren?
 5. Hoe gaan we het onderhouden en volhouden?

Daarnaast gebruiken we vijf tactieken. Door deze tactieken toe te passen realiseren we samen de specifieke implementatie voor jouw duurzame wagenparken en mobiliteit. De tactieken zijn: wagenpark, mobiliteit, beleid, gedrag en keten. Over deze tactieken wordt zorgvuldig nagedacht en ze zijn een belangrijk deel van het plan van implementatie. Hieronder staan enkele korte voorbeelden van elke tactiek:

 1. Wagenpark: zoals elektrisch rijden of past HVO beter
 2. Mobiliteit: woonwerk verkeer en/of bijvoorbeeld zakelijke ritten
 3. Beleid: zoals het leasebeleid, reiskostenvergoedingen beleid en/of thuiswerkbeleid. Wat wordt er opgenomen in de beleid tekst?
 4. Gedrag: rijgedrag en reisgedrag. Is de locatie goed bereikbaar met het OV?
 5. Keten: dit zijn de leveranciers en/of klanten. Hoe maak je de hele keten zo duurzaam mogelijk?

De vijf tactieken zijn ervoor gemaakt zodat de vastgestelde doelen behaald worden, namelijk CO2 reductie en duurzaamheid in het wagenpark en mobiliteit.

Om te weten welke tactieken je moet kiezen, moet je wel weten wat je doelstelling is. Een doelstelling van 50% CO2 reductie van het wagenpark in een jaar vraagt om andere tactieken dan een doelstelling om nulemessie mobiliteit te hebben.

In onze optiek is een lange termijnvisie essentieel. Wat is de stip aan de horizon? Dit kan vertaald worden naar een uitdagend doel voor de komende 3 tot 5 jaar. Vervolgens wordt er gerealiseerd en uitgewerkt wat dit jaar al behaald kan worden, daar begint de eerste stap van het verduurzamen mee.

Om het doel te kunnen implementeren is er nu een concreet plan, de tactieken zijn bekend en het doel voor de komende periode is vastgesteld. Het lijkt erop dat we nu aan de slag kunnen.

Tegelijkertijd is er een heel cruciaal onderwerp, namelijk de overtuiging. Om überhaupt te beginnen met verduurzamen, moet je eerst weten waarom je het doet, de overtuiging moet helder zijn. De overtuiging kan worden verdeeld in drie onderwerpen namelijk: algemeen belang, relevantie voor het bedrijf en de essentie voor de persoonlijke overtuiging van medewerkers. De overtuiging kan worden beantwoord met de vraag:

“Waarom doen we dit” en/of Waarom doe ik dit?”

De overtuiging op 3 manieren:

 1. De overtuiging voor het algemene belang: hoe past dit binnen het algemene belang? En waarom is dit relevant voor het algemene belang?
 2. Waarom is dit relevant voor ons bedrijf? En waarom willen wij graag verduurzamen in het wagenpark en mobiliteit?
 3. En het is essentieel om de overtuiging te vertalen naar je persoonlijke belangen: waarom is het belangrijk voor mij persoonlijk en mijn collega’s persoonlijk?

Als jouw medewerkers er geen persoonlijk belang in zien dan wordt het erg moeilijk om het doel te behalen, om de tactieken toe te passen, om het plan uit te werken, te committeren eraan, te belonen, te delen, te monitoren en het uiteindelijk vol te houden zodat het duurzame doel goed wordt geïmplementeerd.

Dit is hoe wij als Zero-e het CO2 afslankprogramma zien, we denken graag met je mee als je doelstellingen hebt op het gebied van duurzaamheid en niet verder komt in het wagenpark en mobiliteit. We helpen je maar al te graag, dus bel ons of mail ons zodat we samen je doel behalen op het gebied van wagenpark, mobiliteit en verduurzamen.

Zero-e helpt bedrijven die een duurzaamheidsdoelstelling hebben en die willen realiseren met de focus op wagenpark en de mobiliteit. Wij als Zero-e werken samen met de bedrijven naar de implementatie van het afslankprogramma door een concreet plan te creëren om de doelen zorgvuldig en effectief te behalen.

 

Wil je aan de slag? Neem dan contact op!

 


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!