Auteur: Elske van de Fliert
duurzaamheid, zero emissie transport, slim reizen
Gebruikte tags: duurzaam, MVO, reisgedrag

In de serie met stadia van een duurzaam bedrijf , zijn we aangekomen bij de rentmeesters. En die hebben het voor elkaar! Die zitten in het stadium dat het eigenlijk allemaal als vanzelf gaat. De beweging is in gang gezet en is niet meer te stoppen. Nulemissie is zo normaal als dag en nacht. Iedereen in het bedrijf is intrinsiek gemotiveerd om hier mee bezig te zijn. Natuurlijk: de markt verandert, er komen nieuwe collega’s bij, er zijn nieuwe marktontwikkelingen. De rentmeester leunt dus niet achterover, maar beheert zodat hij/zij het na kan laten aan de volgende generaties en het nog decennia lang kan blijven bloeien. Waaraan herken je de rentmeester?

 

  1. De rentmeester zit er bovenop, heeft precies door wat er gaande is en houdt ook nieuwe ontwikkelingen in de markt in de duugaten.
  2. De rentmeester weet dat hij/zij zich nu niet druk hoeft te maken over “wordt het batterij-elektrisch of waterstof-elektrisch”, die heeft namelijk een plan voor de toekomst om de beste keuze voor dat moment en voor de lange termijn te maken.
  3. De rentmeester is zich er van bewust dat het niet alleen gaat om het vergroenen van het wagenpark, maar ook het intrinsiek efficiënter maken van alle processen die met mobiliteit en vervoer te maken hebben en kijkt altijd hoe het beter kan.
  4. Binnen rentmeesterbedrijven snapt iedereen dat ze slim moeten omgaan met groener, schoner en slimmer rijden en reizen.
  5. De rentmeester bouwt uit: hij/zij helpt anderen in de keten ook de stap te maken en weet meer te doen met minder.
  6. De rentmeester is altijd bezig met innovaties testen. Niet alles zal slagen, maar er is altijd ruimte om nieuwe dingen uit te proberen.
  7. Aan de intrinsieke motivatie wordt constant gewerkt: de overtuiging van waarom het zo belangrijk is, wordt op doorgaande basis gecommuniceerd en doelen worden bijgesteld om voorop te kunnen blijven lopen.
  8. Rentmeester bedrijven zijn een voorbeeld voor anderen in de sector en communiceren hier graag over.
  9. Binnen rentmeester bedrijven heerst de overtuiging dat dit het goede is om te doen, ongeacht of de klant er om vraagt.
  10. Rentmeester bedrijven werken er elke dag hard aan.

 

Het lijkt misschien een utopie, maar uiteindelijk is dit natuurlijk wel waar je naar kunt streven. Misschien denk je van onderdelen al wel: ja, dat gaat de goede kant op bij ons. Dit is een proces van lange adem. Maar als het gaat om duurzaamheid dan is de lange adem natuurlijk precies waar we op koersen. Juist duurzaamheid zorgt er voor dat we op de lange termijn nog prettig kunnen ondernemen en leven.

 

Bevinden jullie je in dit stadium? Gefeliciteerd! Ik kom graag in contact met je om er meer over te horen. Wil je weten hoe jullie tot dit stadium komen? Plan dan een gesprek in. Mail naar: vandefliert@zero-e.nl.

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!