Auteur: Azra Muminović
elektrisch rijden, plug-in hybride, zuinig rijden

Het elektrificeren van het wagenpark is bij veel bedrijven in volle gang. En misschien is dat in jouw bedrijf ook wel het geval, en ligt de verantwoordelijkheid bij het personeel, zonder dat de werkgever ondersteuning biedt. In dat geval daag ik de werkgever uit om mee te helpen en er beleid voor op te stellen. Maar tot die tijd help ik de werknemer kiezen. Je hoeft namelijk niet per sé voor een volledig elektrisch voertuig te kiezen, wil je meegaan in de elektrificatie. Er bestaat ook zoiets als de plug-in hybride! Deze variant is een goed compromis voor werknemers die voor dezelfde prijs (als de volledig elektrische auto) tevreden zijn met een kleinere auto, en die de actieradius voornamelijk voor de woon-werk rit willen inzetten, om die volledig te vergroenen.  

Wat is een plug-in hybride?  

Voor wie de overstap naar volledig elektrisch te groot is, kan kiezen voor een overstap naar plug-in hybride. Dat betekent dat je een combinatie hebt van een brandstofauto en elektrische auto, doordat je een benzine- of dieselmotor én een elektromotor met batterij hebt, die je met een stekker kunt opladen. Handig hè? Hoef je niet te kiezen. De auto rijdt volledig elektrisch totdat de batterij bijna leeg is, dan vindt de overstap plaats naar de benzine- of dieselmotor. Dus de auto prioriteert elektrisch! De elektrische actieradius van de auto ligt meestal tussen de 30 en 70 km. Let hierbij wel op dat je de auto altijd eerst volledig moet opladen, wil je gebruik kunnen maken van de elektrische aandrijving. Je kunt de auto opladen door de stekker in het stopcontact te doen (jazeker!) of door middel van een laadpaal, zoals dat ook gaat bij een volledig elektrische auto. Gelukkig kan dat laatste, want als je woont op een autovrij hof zoals ik, dan moet je wel een heel lange snoer hebben. Er zijn ook modellen waarbij je gebruik kunt maken van het snelladen, mocht je accu onderweg opraken en je toch je reis elektrisch wil voortzetten. Maar dit is dus niet bij alle modellen het geval.  

Leuk, al deze informatie, maar laten we even een de voor- en nadelen op een rijtje zetten van de plug-in hybride, zodat je een compleet beeld hebt, en je voor jezelf een weloverwogen beslissing kunt maken.  

De voordelen  

De volgende punten kunnen ervoor zorgen dat je voor de plug-in hybride kiest:  

  • Je woon-werk rit kan volledig emissieloos zijn. Dit is natuurlijk beter voor het milieu.  
  • Ook in het geval van rijden op de verbrandingsmotor is de auto zuiniger dan de brandstofauto.  
  • De levensduur van de accu zit ongeveer op 20 jaar, of beter gezegd: 200.000 kilometer. Dit betekent echter niet dat de accu na die 20 jaar het meteen niet doet. Dit is een gemiddelde. Het kan dus ook langer mee.  
  • Je hebt t/m 2024 50% korting op je motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2025 betaal je 75% van de reguliere belasting.  
  • De aanschafprijs van deze auto is lager dan de volledig elektrische auto.  
  • Je hoeft je geen zorgen te maken dat je accu leeg raakt, omdat de auto in dat geval overschakelt naar de benzine- of dieselmotor, en gewoon door blijft rijden.  

De nadelen

Er zijn ook bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden: 

  • Zoals ik al eerder zei kan het gebeuren dat de accu vervangen moet worden. Dit is niet per definitie zo, maar wel iets om rekening mee te houden.   
  • De auto is zwaar, omdat het een verbrandingsmotor en een elektromotor heeft.  
  • Door het extra gewicht is de auto in praktijk minder zuinig en schoon. De accu raakt sneller leeg dan op papier wordt vermeld, waardoor je al heel snel weer op de verbrandingsmotor rijdt. Natuurlijk heb je het zuinig rijden ook wel zelf in de hand.  

Ben je er nog steeds niet over uit? 

Misschien twijfel je nog steeds. En dat is volkomen begrijpelijk. In dat geval lijkt het me slim om met ons te sparren hierover. Dat kan heel makkelijk door een mail te sturen naar muminovic@zero-e.nl en mij te laten weten dat je behoefte hebt aan een sparringpartner. Wij staan daar altijd voor open. Wie weet kunnen we je een handje helpen de knoop door te hakken. Sommige beslissingen zijn nou eenmaal moeilijk en vergen een brainstorm-proces. We denken graag met je mee.  

Dit blog is geschreven door Azra Muminović. Schrijvend laat ze haar gedachtes gaan en probeert ze door middel van woorden mensen te inspireren duurzamer te gaan reizen.  


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!