Auteur: Elske van de Fliert
EV, elektrisch rijden, MVO
Gebruikte tags: elektrisch rijden, EV, MVO

De zomervakantie is begonnen voor veel Europese scholieren. Mede hierdoor is het erg druk op de snelwegen in het midden en zuiden van Europa. Vakantiegangers krijgen te maken met enorme files op de vakantieroutes. Vooral Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië zijn populaire vakantielanden. Bovendien willen veel Europeanen de coronajaren inhalen, waardoor er extra meer mensen op vakantie gaan dan voor de pandemie. Maar liefst 77 procent van de Nederlanders heeft een vakantie geboekt dit jaar, of heeft het plan om nog te gaan.

Auto voornaamste manier van reizen

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Dit heeft te maken met het gemak en de zelfstandigheid van de auto. Je zou kunnen denken dat dit natuurlijk veel beter is dan vliegen, als we kijken naar duurzaamheid, en dat is waar. Maar helaas rijdt de meerderheid van de auto’s nog steeds op fossiele brandstoffen. De grote hoeveelheid auto’s op de snelwegen in de zomerperiode zorgen voor een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je zuiniger rijdt tijdens je vakantie als je geen elektrische auto hebt? Hieronder een paar tips.

 1. Doe de ECO-modus aan. Hiermee rijd je zuiniger. Deze kun je inschakelen via een knopje op het middenconsole of op het dashboard.
 2. Maak gebruik van een schakelindicator als je deze hebt. Je weet dan wanneer je het beste naar een hogere versnelling kunt schakelen, waardoor je 5% zuiniger rijdt. Als je geen schakelindicator hebt, kun je ook rond de 2000 toeren schakelen naar een hogere versnelling.
 3. Gebruik de cruise control bij lange stukken. Hiermee rijd je op dezelfde snelheid, zonder dat je er op hoeft te letten. De cruise control zet je aan met een knop op het stuur of met een hendeltje aan de stuurkolom.
 4. Zorg ervoor dat het start-stopsysteem aanstaat. Hiermee schakelt de motor automatisch uit zodra de auto even stilstaat, waardoor je brandstof bespaart. Heb je dit niet? Zet de motor dan handmatig uit.
 5. Controleer voor vertrek of je banden de juiste spanning hebben, en pomp ze op als dit nodig is. Dit zorgt ervoor dat je zowel veiliger als zuiniger rijdt.

De overstap naar elektrisch

Wil je nog duurzamer onderweg en toch nog kunnen genieten van een auto?EV, elektrisch rijden, MVO Dan is de elektrische auto de beste optie. Deze hoef je natuurlijk niet te kopen, je kunt ook huren. Veel mensen schieten meteen in de stress bij de gedachte om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Dit is niet nodig. Er komt natuurlijk meer kijken dan bij benzine- en dieselauto’s, maar een goede voorbereiding is het halve werk. De ANWB heeft een aantal handige tips op een rijtje staan.

 1. Neem meerdere laadpassen mee. Altijd goed om back-up te hebben als de ene pas niet functioneert.
 2. Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming, zodat je zeker weet dat laden geen probleem zal worden.
 3. Houd laadpaalinformatie bij de hand. In de ANWB Onderweg App kun je de nabijgelegen laadpunten zien én de laadsnelheid.
 4. Maak gebruik van regeneratief remmen, zodat je tijdens een afdaling de auto het minst belast, én je energie wint. Je kunt dit achter het stuur instellen, of kies voor de Eco-stand. Heeft jouw auto een B-stand, dan schakel je die in.
 5. Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee. Het kan altijd gebeuren dat je de volgende laadpaal niet op tijd bereikt. Met deze kabel kun je in dat geval bijladen aan een stopcontact.
 6. Plan je route voor vertrek. Kies een route uit waarvan je zeker weet dat er genoeg laadpalen te vinden zijn. Kijk vooraf op bijvoorbeeld A better routeplanner om de precieze locatie van het laadstation te weten.
 7. Rijd niet te hard. Zo kun je je accu sparen. Besef ook dat de airco veel energie verbruikt.
 8. Zorg ervoor dat je op tijd laadt en niet wacht tot het laatste moment. Het beste laadmoment is wanneer je 30 procent acculading hebt.
 9. And last but not least: besteed aandacht aan de stekker. Bereid je reis nog beter voor wanneer je een Chademo of Mennekes hebt, omdat deze stekkers niet veel voorkomen én langzamer laden.

Beleid elektrische auto’s

Ben je niet alleen benieuwd naar hoe je elektrisch onderweg kan naar je vakantiebestemming, maar ook hoe je je werknemers zo ver krijgt om elektrisch naar werk te komen? Wil je een beeld krijgen bij wat er allemaal te wachten staat bij het elektrificeren van het wagenpark? Zero-e kan je hierbij helpen! Om het doel van elektrisch rijden te behalen moet nieuwe elektrische auto’s worden besteld, en moet het de werknemers makkelijker worden gemaakt om elektrisch te rijden door alle obstakels die erbij komen kijken uit de weg te ruimen. Wij geven doorlopende ondersteuning tijdens dit proces. Neem contact met ons op en we plannen zo snel mogelijk een gesprek in! We willen natuurlijk niet alleen op vakantie nul emissie behalen, maar ook op werk.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!