Auteur: Pepijn de Kort
Duurzame mobiliteit, Slim reizen, fiets

Herken jij deze situatie? Het is een grijze en regenachtige ochtend. Je trekt je jas aan, pakt je tas en loopt naar je auto. Je stapt in, start de motor en zet de radio aan. Je hoopt op wat vrolijke muziek om je humeur op te krikken, maar je hoort alleen maar nieuws over files, ongelukken en politiek. Je zucht en rijdt de straat uit.

Al vlug kom je in de file terecht. Het lijkt wel alsof iedereen tegelijk naar zijn werk moet. Je kijkt om je heen en ziet veel gestreste en verveelde gezichten achter de voorruiten. Sommigen zitten te bellen, anderen te eten, weer anderen te gapen. Na een lange en frustrerende rit kom je eindelijk aan op je werk. Je hebt behoefte aan een kop koffie om wakker te worden.

Je gaat naar het koffiezetapparaat, waar je een paar collega's tegenkomt die ook net zijn aangekomen. Je begint een gesprek. “Jemig, die files…”

Als dit tafereel je ook maar iets bekend voorkomt heb ik goed nieuws voor je. Het hoeft niet op deze manier te gaan. Hoe ver woon jij van je werk? Volgens CBS woont 28% van de Nederlanders op maximaal 10km van het werk. Dit is een afstand die met de fiets prima te overbruggen is. Ga je kijken naar een straal van 15km dan zie je dat maar liefst 42% van de Nederlanders binnen deze afstand van het werk woont. Je wil voor deze afstand liever gebruik maken van een e-bike maar ook deze rit is geen Tour de France afstand.

Natuurlijk die auto staat er nu eenmaal dus waarom gebruik je hem niet? In de dit blog laat Elske van de Fliert de verborgen kosten van de auto zien. De fiets is beter voor je portemonnee, je gezondheid, het is duurzamer, en je trapt zo de files voorbij. Tel uit je winst.

Wil je jouw organisatie verduurzamen? Dan heeft het stimuleren van de fiets veel potentie. Het is van belang om verder te kijken dan enkel het fietsplan en de fietsenstalling. Denk ook aan de juiste faciliteiten om op een grijze, natte dag de fiets goed uit de verf te laten komen. Daarom som ik hieronder enkele simpele voorwerpen op die op de fiets naar je werk gaan een stuk aantrekkelijker maken.

Comfortabele regenkleding is essentieel. Ja, mogelijk heb je nog ergens in de kast een regenpak liggen, maar wil je echt dat jouw collega’s (en jijzelf) zich op hun gemak voelen, dan wil je een modern regenpak. Dan wil je een pak met alle bewegingsvrijheid en dat soepel aan en uit gaat. Ook veiligheid is van groot belang. Laten we wel wezen. In de koude maanden is het vaak nog donker en wil je wel gezien worden door de slaperige automobilist. Kies daarom een pak met genoeg reflectie en een opvallende kleur. Als  organisatie kun je jouw fietsbeleid direct zichtbaar maken door deze regenpakken voor je medewerkers in je eigen huisstijl te verschaffen. Leuk, want de omgeving ziet direct hoe actief jouw organisatie bezig is!

Naast regenkleding in huisstijl van je organisatie, kun je ook een fietstas faciliteren met daarop het logo van je organisatie. Je kunt natuurlijk minder meenemen op de fiets van in de auto. Toch willen we onze spullen meenemen. Je zal in deze behoefte moeten voorzien om de fiets aantrekkelijk te maken. Ook een fietstas kun je gebruiken om jouw organisatie zichtbaar te maken. Laten we wel wezen. De fietstas rijdt je mee rond, ook als het niet regent.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren hoe je de fiets aantrekkelijker kunt maken. In dit blog vindt je zo nog 29 manieren om dit te doen. Kijk er eens naar. Denk goed na met wel doel je de fiets neerzet en voorzie in de behoeften die er spelen. Natuurlijk kun je dit uitvragen bij je collega’s maar wellicht kun je het er de volgende keer ook over hebben bij het koffiezetapparaat. Dan hoef je het niet te hebben over de files en het natte weer.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren hoe je de fiets aantrekkelijker kunt maken. In dit blog vindt je zo nog 29 manieren om dit te doen. Kijk er eens naar of luister deze aflevering van De Mobiliteitsprofessionals over hoe je jouw collega’s op de fiets krijgt. Denk goed na met wel doel je de fiets neerzet en voorzie in de behoeften die er spelen. Natuurlijk kun je dit uitvragen bij je collega’s maar wellicht kun je het er de volgende keer ook over hebben bij het koffiezetapparaat. Dan hoef je het niet te hebben over de files en het natte weer.

Dit blog is geschreven door Pepijn de Kort. Hij is een fervent ov-reiziger die zijn verhalen gebruikt om mensen aan te zetten tot structureel duurzamer gedrag. Hij gelooft dat elke reis een positieve impact kan hebben op de wereld.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!