Auteur: Azra Muminović
CO2 reductie, logistiek, e-mobiliteit

Amersfoort is typisch een voorbeeld van een stad die midden in een transitie zit, een duurzame transitie om precies te zijn. In 2018 heeft Amersfoort de Greendeal Zero Emissie Stadslogistiek ondertekend, en heeft daarmee de belofte gemaakt om in 2025 een uitstootvrije zone in te voeren in de binnenstad, specifiek voor de stadsdistributie. Met andere woorden: vanaf 2025 mogen alleen bestel- en vrachtauto’s de binnenstad bevoorraden die uitstootvrij zijn.

Daarbovenop komt nog kijken dat de Nieuwe Stad zoveel mogelijk autovrij wordt. Er wordt daarom een parkeerhuis gerealiseerd met daaronder een logistieke hub voor afvalverzameling, pakketjes en bezorgdiensten. Ook zullen er stadshubs komen aan de rand van de stad van waaruit goederen op een duurzame manier bezorgd worden in de stad. Daardoor wordt het bestel- en vrachtautoverkeer geminimaliseerd in de binnenstad, en wordt het voor voetgangers en fietsers een fijner gebied.

Deze duurzame transitie gaat natuurlijk in samenwerking met ondernemers, want zonder hen gaat het niet lukken om deze ambitie waar te maken. Maar dan moet je de transitie voor de ondernemers wel op zo’n manier waarmaken, dat het niet gezien wordt als een hinder, maar juist als nieuwe kans. En daarom geven we hier een aantal tips weg waar ondernemers gebruik van kunnen maken.

Tips voor ondernemers

  1. Doe een kentekencheck voor jou voertuig om te zien of je überhaupt snel een overstap moet maken naar een andere voertuig. Ook goed om te weten is dat er voor bepaalde typen voertuigen een overgangsregeling geldt.
  2. Het is handig om in contact te komen met een dealer die e-voertuigen levert en waarmee je een gesprek kunt voeren over de mogelijkheden. Het aanbod van elektrische bestelvoertuigen snel toeneemt. De kans is dus groot dat je meerdere zero-emissievrachtwagens of -bestelauto’s kunt bestellen en die op tijd geleverd krijgt. Op nl kun je een overzicht vinden van het huidige aanbod aan elektrische bestelauto’s.
  3. Stel dat het niet mogelijk is om een zero-emissie voertuig zelf te kopen, dan kun je bijvoorbeeld leasen. Of je kunt samenwerken met een aanbieder die voor jou de goederen uitstootvrij kan vervoeren via een hub.
  4. Als je een subsidie wil regelen voor de aanschaf van uitstootvrije voertuigen, zoek dan op de naam Subsidieregeling Emissieloze Bestelauto’s, afgekort SEBA.
  5. Kom in contact met andere ondernemers en praat over dit onderwerp. Zo kom je erachter hoe een ander het aanpakt. Misschien is er wel de mogelijkheid om het zakelijke voertuig van een andere ondernemer te delen?
  6. Wil je meer tips? Kijk dan op de website van de gemeente Amersfoort hierover, de website speciaal voor emissieloze stadslogistiek, of de website van TLN.

Zero-e helpt graag!

En natuurlijk is er ook de optie om met ons in contact te komen, mocht je het echt even niet meer weten waar je moet beginnen. We voeren dan een gesprek, luisteren goed naar het probleem waar je mee zit, en denken mee aan een oplossing die bij jouw organisatie/bedrijf past. Je hoeft het niet alleen te doen en voor ieder probleem bestaat er een oplossing. Er leiden meer wegen naar Rome, uhm ik bedoel Amersfoort…

 

Dit blog is geschreven door Azra Muminovic. Schrijvend laat ze haar gedachtes gaan en probeert ze door middel van woorden mensen te inspireren duurzamer te gaan reizen. 


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!