duurzame mobiliteit, e-mobiliteit, elektrificeren

Duurzamer leven kan op vele manieren. Het kan beginnen bij kleine aanpassingen die al een verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan fietsen naar de stad voor een dagje shoppen, statieflessen netjes inleveren, of een eigen boodschappentas meenemen naar de winkel. Dit soort initiatieven zijn absoluut nodig en hun impact moet niet worden onderschat. Ook kan het aanspreken en adviseren van mensen in je omgeving over duurzaamheid bewustzijn creëren dat zich langzamerhand in de samenleving verspreidt.

Maar als je toe bent aan de volgende stap en echt wil gaan voor een grote aanpak, dan zou ik vooral doorlezen en je laten inspireren door het koppel Maarten van Pel en Renske Cox. Dit koppel uit Noord-Brabant gaat van Nederland naar Zuid-Afrika en terug rijden met een reguliere elektrische auto die zij onderweg opladen met flexibele zonnepanelen, die ze ook nog eens zelf meenemen. Ze slapen in een tent en koken op een inductie keukentje in de auto. Dit doen zij om de wereld te laten zien hoe makkelijk, leuk én haalbaar het is om je leven te verduurzamen. Eind oktober 2022 zullen zij vertrekken voor een reis die naar verwachting ongeveer een jaar zal duren. Wat stoer!

 

Hoe is het idee ontstaan?

Het idee ontstond doordat vrienden van Maarten en Renske niet bij hen in de auto wilden stappen tijdens een wintersportreis. Veel mensen gaan voor langere reizen bewust op zoek naar een fossiele brandstof auto. Het idee is dat reizen met een elektrische auto veel te lang duurt door het laden en ook je vrijheid beperkt. Zelf ervaren Maarten en Renske precies het tegenovergestelde: ook voor lange reizen is een elektrische auto ideaal… Aangezien zij als avonturiers toe waren aan een grote uitdaging, besloten zij het project 4X4ELECTRIC te organiseren.

Naar twee wintersportvakanties in Frankrijk reden zij elektrisch. Sommige vrienden wilde bewust niet bij hen in de auto. “Het leuke was te ontdekken dat wij uiteindelijk maar een uur langer deden over een reis van meer dan 1.000km” zegt Maarten. “Het is nieuw, dus soms even zoeken hoe alles werkt. Op de heenreis ontdekten we dat met 2 personen extra in de auto incl. extra bagage dit toch best wat impact had op de range. Logisch te verklaren maar sommige dingen ontdek je door te doen. De winst is dat je heel relaxed aan het reizen bent. Je weet precies wanneer het koffie- of plaspauze is. Daardoor komt iedereen uitgerust en ontspannen aan op de eindbestemming.”

Naast een wintersport reed het stel ook hun zomervakantie van 2020 door Scandinavië elektrisch. 6.000 kilometer in totaal. Zij bouwde zelfs een bed in hun Tesla model 3. Enkele extra voordelen van elektrisch op vakantie naar Scandinavië is dat men heel voordelig kan laden omdat de stroom veel goedkoper is. Daarnaast betaal je minder voor tol en de ponden. Maarten en Renske ontwikkelde voor deze vakantie een bed in de auto.

 

 

Delen met de wereld

Het avontuur alleen was voor dit stel niet genoeg. Zij gaan deze reis delen met de wereld om te inspireren dat we meer kunnen om ons leven te verduurzamen dan we denken. Hoe dan? Dit begint met het leuk, simpel en praktisch maken van alternatieven. En vervolgens: gewoon beginnen en proberen. Zijzelf zijn het levende voorbeeld… Gedurende de reis gaan zij meer kartrekkers bezoeken die op de route dergelijke initiatieven organiseren. Initiatieven die bijdragen aan de welbekende Sustainable Development Goals. Tijdens hun bezoeken aan initiatieven op de route brengen ze in beeld wat deze initiatieven inhouden en wat ze kenmerkt. Waarom zijn ze geslaagd? Wat kunnen wij hiervan leren? Renske: “Dit alles doen we met als hoger doel om allemaal praktische tips en tools te verzamelen die eenieder kan toepassen in zijn of haar leven om ook dit te verduurzamen. Hierbij is de fun-factor van groot belang is.” Want Maarten en Renske geloven erin dat alleen dingen die we leuk vinden, makkelijk veranderen in nieuwe gewoonten.

 

De voorbereidingen

Voor het project is het stel momenteel druk met de voorbereidingen. Hiervoor zoeken ze de samenwerking op met partners door heel Nederland. Al eerder reed Wiebe Wakker door Rusland met een elektrische auto die hij oplaadde bij locals. Daarnaast wordt jaarlijks de World Solar Challenge georganiseerd, waarbij zonneauto’s 3021 kilometer door Australië rijden. Deze Solar Challenge wordt vaak gewonnen door Nederlanders. Echter, met een reguliere gezinsauto en een stapel zonnepanelen achterin 40.000 km rijden door landen waar laadpalen onbekend zijn… Dat is nieuw, en vraagt om nieuwe combinaties van technieken. Daarom brengt het stel deze bedrijven samen om te testen en dit proces te finetunen dat ze niet zonder stroom komen te staan. Deze testen vinden momenteel plaats. Daarbij werken ze samen met partners om meer mediabereik te genereren en het project ook financieel mogelijk te maken. Alles bij elkaar is er namelijk veel nodig om een reis als dit te organiseren. Daarom richten zij een stichting op, want voor zowel Maarten als Renske is dit project een sabbatical.

 

Petje af

Zero-e kan dit soort initiatieven niet genoeg de hemel in prijzen. Het zal een mooie reis worden waar het koppel later in het leven altijd met een trots gevoel naar terug kan kijken. Het zal ook een reis worden vol uitdagingen, waarbij doorzettingsvermogen en positiviteit een vereiste zijn. Hoe dan ook, de auto en de reis zelf zullen in ieder geval groen zijn. We hebben er alle vertrouwen in dat de reis zo goed mogelijk zal worden uitgevoerd, want met zo’n mentaliteit als die van Maarten en Renske kom je heel ver in het leven, en daar kunnen we van leren! Maar vergeet niet: een project als deze steunen is net zo belangrijk en impactvol als de uitvoer ervan. Wil je meer weten, kijk dan op: https://www.4x4electric.com/

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!