Auteur: Azra Muminović
woon-werkverkeer, duurzaam, thuiswerken

Is je kantoor ook zo ver weg, en ben je het op en neer reizen iedere dag helemaal zat? De oneindige storingen op het station, het volproppen in de trein als sardientjes, maar vooral de tijd die je erin stopt om tot je bestemming te komen. En waarvoor? Om hetzelfde te kunnen doen als wat je thuis ook kunt doen, bij wijze van spreken, alleen is het thuis druk en kun je je daar niet focussen, dus je moet wel naar kantoor. Of toch niet?

 

Er is een oplossing

Verrassing: dat hoeft helemaal niet. Er is een oplossing voor deze situatie, namelijk werken op een flexplek. Een flexplek oftewel een flexwerkplek is een compacte werkplek die per dag door verschillende personen gebruikt kan worden. Je kunt er werken achter de laptop, bellen, schrijven en lezen. Kortom: alles wat je werkhartje begeert. En het hoeft helemaal niet zo ver van huis te zijn! Er zijn genoeg flexplekken in Nederland, dus de kans is groot dat er een plekje in jouw buurt zit.

woon-werkverkeer, duurzaam, thuiswerkenZelf werk ik (Azra) ook op een flexplek. Ons kantoor bevindt zich in Amersfoort en ik woon in Rotterdam. Aan reistijd ben ik bijna twee uur kwijt. En dit alleen op de heenweg. Ons team spreekt één keer in de twee weken in Amersfoort af, zodat we het teamgevoel niet kwijtraken, maar de rest van de dagen zien we elkaar online. En dat is top! Ik hoef dan niet iedere dag uitgeput thuis te komen van het reizen en kan mijn tijd nuttiger besteden. En wat het thuiswerken betreft, dat lukt bij mij niet met een baby en partner in huis. Voor mij was het vinden van een flexplek perfect, en het is ook nog eens maar 15 minuten fietsen van mijn woning vandaan. Beter kan niet.

De flex-voordelen

Nog niet overtuigd? Ik zet hier nog meer voordelen op een rij:

  1. Een flexplek inspireert en motiveert. Flexplekken zijn meestal zo ingericht dat ze creativiteit en inspiratie aanwakkeren. Dit komt door de opvallende kleuren, de gezellige en comfortabele meubels, en de hoeveelheid aan licht. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat een lichte ruimte zorgt voor productiviteit.
  2. Werken op een flexplek zorgt voor een beter dagritme. Thuis kun je je misschien niet concentreren en is er veel afleiding. Een flexplek zorgt ervoor dat je privé en werk gescheiden houdt, en dat er meer structuur is in je leven. In mijn geval: thuis is voor mijn gezin en de flexplek voor werk.
  3. Nieuwe mensen ontmoeten. Ik kan me voorstellen dat het digitaal vergaderen op een gegeven moment niet meer gezellig is. Je wilt mensen in levende lijve zien en spreken. Op een flexplek kom je mensen tegen die voor een ander bedrijf werken. Dat kan inspirerende gesprekken opleveren. Bovendien kun je zo je netwerk uitbreiden. Veel interessanter dan praten tegen je beeldscherm iedere dag. Op een flexplek werk je alleen, maar toch ook weer samen.
  4. Het dwingt je om naar buiten te gaan. Veel thuiswerken resulteert vaak in weinig beweging. Omdat flexplekken vaak in de buurt zijn, kun je lekker de fiets pakken en je portie beweging daarin kwijt! Net zoals ik doe. Of als je helemaal geluk hebt met de locatie van je flexplek, wandel je ernaar toe.
  5. Flexplekken zijn relatief goedkoop. De prijzen zijn niet zoals bij het huren van kantoren. Je zit niet vast aan een borg, een jaarcontract, en de meubels hoef je zelf niet te bekostigen. Een flexplek is al helemaal ingericht, en je kan zelf bepalen hoe vaak per week je komt, en hoe lang je dit doet.

 

Ondersteuning vanuit Zero-e

Ben je na het lezen van de voordelen overtuigd dat flexplekken een handige uitweg zijn voor je werknemers/collega’s in bepaalde situaties? En wil je dit introduceren op werk, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op, en wij helpen je hierbij, en maken het je een stuk makkelijker!

 


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!