In het CO2 afslankprogramma voor groener, schoner en slimmer rijden , staat de vijf stappen methode centraal.
Met deze methode kun je efficiënt en effectief aan de slag met kosten en CO2 besparen in het wagenpark en de mobiliteit.

Nieuwsgierig? In de onderstaande video vertelt de grondlegger van het programma, Elske van de Fliert, er alles over.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat ze in het commentaarveld achter! 

Om je nog beter van dienst te zijn, staat hieronder een korte samenvatting.

De methode bestaat uit vijf stappen, te weten:

  1. Overtuiging bepalen en vastleggen
  2. Doel bepalen en vastleggen
  3. Tactieken onderzoeken en kiezen
  4. Plan maken en plannen
  5. Implementatie doen en evalueren

 

Binnen het CO2 afslankprogramma kan gekeken worden naar het wagenpark, de mobiliteit, het beleid, het gedrag en/of de keten.

Overtuiging

Wat zijn eigenlijk voor u de voordelen van een groener wagenpark? Waarom moeten u dit doen? Deze vraag is echt cruciaal. Weten waarom je iets doet, is de succesfactor. En dat mag een hoger doel zijn, maar ook gewoon omdat de opdrachtgever er om vraagt.
Leg dit vast, zorg dat relevante mensen dit te weten krijgen en er regelmatig aan herinnerd worden.

Doel

Stel een realistisch doel. Voor het wagenpark, of voor de mobiliteit. Gerelateerd aan gedrag of beleid. Of kijk in de keten waar er kostenbesparing of CO2 reductie te behalen is. Zorg dat je doelen realistisch, maar uitdagend zijn. 10% brandstofreductie, vier keer per twee maanden telefonisch vergaderen, een nieuwe paragraaf aan de arbeidsvoorwaarden voor het einde van het jaar bijvoorbeeld.

Tactieken

Alternatieve brandstoffen, een mobiliteitskaart, een cursus zuinig rijden, het opstellen van een convenant met de keten. Het zijn allemaal voorbeelden van tactieken. Wellicht heb je leveranciers, experts of het alwijze internet nodig om hierachter te komen. Maar vergeet ook je eigen organisatie niet, medewerkers hebben vaak de beste ideeën!

Plan

Werk de onderdelen uit in een plan. Het is verstandig om eerst aan de gang te gaan met het onderdeel dat op korte termijn het meeste oplevert. Kies drie dingen om binnen een half jaar gerealiseerd te hebben. Vervolgens hang je er acties, prioriteiten en een tijdlijn aan.

Implementatie

En dan is het een kwestie van dit ten uitvoer brengen. Vergeet niet regelmatig te kijken naar waarom je het ook al weer deed. Evalueer gedurende het proces of je de goede kant uit gaat. Houd vol!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze in het commentaarveld achter! Ook om meer te weten te komen over de Ambassadeursworkshops die het CO2 afslankprogramma tot een succes maken. Je kunt hiervoor op deze link klikken.

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!