duurzaam ondernemen, SDG, beleid

Heb jij helder hoe de Sustainable Development Goals gehaald kunnen worden met groener, schoner en slimmer rijden en reizen?

 

De Sustainable Development Goals, oftewel de duurzame ontwikkelingsdoelen, zijn niet meer weg te denken voor iedereen die met verduurzaming bezig is. En misschien hebben jullie ook al wel iets op de website staan waarmee je aangeeft wat ze voor jullie betekenen en hoe jullie hier aan bijdragen. Maar veel bedrijven komen niet verder dan een algemene beschouwing ervan. En dat terwijl dit heel goed in te zetten is om specifieke onderdelen van de organisatie onder de loep te nemen en heel gericht op in te zetten. Dan heb je misschien minder doelen die je dient, maar dan heb je wel beter inzichtelijk hoe je er aan kunt bijdragen.

 

In dit artikel zetten we uiteen wat de SDG’s met groener, schoner en slimmer rijden en reizen te maken hebben en hoe je ze strategisch er voor in kunt zetten.

 

Welke doelen zijn relevant?

Van de zeventien doelen die er zijn, zijn er vijf relevant als het om dit onderwerp gaat. En dat is dan direct en indirect het geval.

 

Allereerst duurzame energie (7). Een van de doelen daar is om de het aandeel hernieuwbare energie in de totale energiemix te vergroten. Daar draag je aan bij op het moment dat je HVO toepast, met elektrische auto’s op groene stroom gaat rijden of (op termijn, want nu wordt het nog vaak fossiel geproduceerd) voor LNG of waterstof kiest in het wagenpark.

Maar het gaat ook over energie-efficiëntie. En daar kan je als organisatie natuurlijk ook aan bijdragen. De fiets is efficiënter dan de auto. En een cursus zuinig rijden betaalt zich altijd uit.

 

Dan natuurlijk klimaatactie (13). Op het moment dat jullie klimaatverandering, en dat wat je doet om het tegen te gaan, verankeren in beleid en planning, help je mee om het doel te behalen. Daarnaast is één van de doelen om meer bewustwording over klimaatverandering te verbeteren. Daar draag je als organisatie natuurlijk ook sterk aan bij op het moment dat je medewerkers informeert over waarom het zo belangrijk is dat jullie met verduurzaming bezig zijn en je het onderwerp klimaatverandering daarbij heel bewust op de agenda zet. Dat is overigens best een pittig onderwerp, want iedereen heeft er wel een mening over en wij merken regelmatig dat die meningen behoorlijk uiteen lopen. Maar des te leuker vinden we het om die discussie goed te begeleiden.

 

Ook goede gezondheid (3) is een belangrijk doel. En je zou zeggen dat door in te zetten op fietsen, schone technologieën in het wagenpark en bijvoorbeeld thuiswerken, je direct bijdraagt aan het doel. Dit draagt namelijk allemaal zeer sterk bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en die is nogal belangrijk voor het aantal mensen dat vroegtijdig overlijdt, maar ook last krijgt van hartklachten en luchtweg-kwalen. Maar de SDG’s richten zich in dit geval alleen op verminderen van doden en gewonden in het verkeer. Dat is natuurlijk wel iets waaraan je bijdraagt als je meer mensen laat fietsen, met het ov laat reizen, laat thuiswerken of ze een cursus zuinig (en veilig) rijden laat doen.

 

Als laatste zijn innovatie en infrastructuur (9) en duurzame steden en gemeenschappen (11) nog het vermelden waard. Maar meer in de zin van dat dit bij gaat dragen aan bijvoorbeeld het meer gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, deelvervoer of duurzamere infrastructuur.

 

Hoe gaan jullie hier mee om? Laat het hieronder weten omdat we zo van elkaar kunnen leren.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!