CO2 reductie, vergroening, mobiliteitsplan

Als je wel eens op onze website hebt gekeken, dan ben je het vast tegengekomen en weet je wat het is. Het kan ook zo zijn dat de websitepagina je nog nieuwsgieriger heeft gemaakt, en je eigenlijk behoefte hebt aan meer uitleg. Of het woord ‘afslankscan’ spreekt je aan, want ja, ‘afslanken’, wie wil dat nou niet? Ik leg in deze blog uit wat we in dit geval met afslanken bedoelen.

We leven in een tijd waarin de werkgebonden personenmobiliteit van bedrijven en organisaties door de overheid onder de loep wordt genomen; denk aan het verplicht rapporteren van het zakelijk en woon-werkverkeer dat in juli 2024 van start gaat, of de emissievrije zones die in januari 2025 worden ingevoerd in minimaal dertig Nederlandse steden. Hierdoor bestaat er een kans dat de uitstoot veroorzaakt door de mobiliteit van een organisatie, omlaag moet; ofwel doordat er een maximum aantal zakelijke kilometers wordt opgelegd die je als organisatie mag maken, ofwel doordat je met je bestelbus niet meer de stad in kunt. Daarom is het goed om op tijd bezig te zijn met het verduurzamen van je mobiliteit. En dat kan door middel van de CO2 afslankscan. Die helpt je alvast een handje! Als je vastloopt en je niet weet wat je kunt doen om tot echte resultaten te komen, dan raden we de CO2 afslankscan zeker aan!

De CO2 afslankscan is een korte, makkelijk in te vullen vragenlijst, waarbij de vragen gaan over de mobiliteit en het wagenpark van jouw organisatie. Het begint met een aantal praktische vragen, gevolgd door inhoudelijke vragen. Door de vragenlijst in te vullen, word je aan het denken gezet over jullie mobiliteitsbeleid, wat er al gedaan is om het wagenpark te vergroenen, wat jullie doelen zijn voor de komende jaren als het gaat om het verduurzamen van de reisbewegingen van de medewerkers, enzovoorts. Degene die de vragenlijst invult doet de eerste ‘’check’’ van hoe het er momenteel aan toe gaat. Het is een belangrijke eerste stap in de goede richting, de richting van een emissieloos wagenpark en mobiliteit!

Wat gebeurt er daarna?

In dezelfde vragenlijst laat je je contactgegevens achter, en een paar data waarop je zou kunnen afspreken (online) om het samen over de scan te hebben. Zodra wij jouw antwoorden binnenkrijgen, plannen we een gesprek met je in. In de tussentijd gaan we aan de slag. We nemen je antwoorden goed door, en zo kunnen we goed zien waar je vastloopt en hoe je daar weer uit los kunt komen. Binnen een week doen we de analyse van het wagenpark en mobiliteit van jouw organisatie, en zetten een plan van aanpak op papier. In dit plan van aanpak gaan we in op de tactieken die voor jouw organisatie van belang zijn om in te zetten, om de mobiliteitsdoelstellingen te kunnen behalen. Het wordt een advies op maat waarmee je precies weet wat voor jullie de volgende stap wordt. Dit conceptadvies bespreken we dan samen, en op basis van wat we in het gesprek samen hebben besproken, komt een definitief advies, die we ook zullen opsturen. Feedback op ons conceptadvies is tijdens het gesprek natuurlijk altijd welkom. We doen het ten slotte samen.

Zet de eerste stap!

Dus aarzel niet en zet de eerste stap. Vul het formulier in dat je kunt vinden op de pagina van de CO2 Afslankscan en laat ons weten wat zich afspeelt op het gebied van het wagenpark en de mobiliteit binnen jouw organisatie. We zijn erg benieuwd en helpen je graag. We willen niet dat je rondjes blijft draaien en dat de onduidelijk voort blijft borduren. Dat is niet nodig. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie op weg is naar emissievrije mobiliteit. Wie weet, zien we je binnenkort!

Dit blog is geschreven door Azra Muminović. Schrijvend laat ze haar gedachtes gaan en probeert ze door middel van woorden mensen te inspireren duurzamer te gaan reizen.

Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!