duurzaam ondernemen, wagenpark, podcast
Gebruikte tags: beleid, elektrisch rijden, gedrag

duurzaam ondernemen, wagenpark, podcastSamen met Arval produceren we vanaf mei 2018 de Slim Leasen Podcast. Heb je die al wel eens geluisterd? We zijn ondertussen ruim 50 afleveringen verder! En in die afleveringen hebben we een hoop geleerd van de gasten die allemaal langs kwamen. In deze aflevering hoor je een korte samenvatting daarvan.

 

Maar we willen de belangrijkste lessen en de meest opvallende zaken graag met je delen. En dat doen we aan de hand van vijf thema’s die op één of andere manier steeds terugkomen:

  1. Organiseren
  2. Regelen
  3. Ontwikkelen
  4. Gedragen
  5. Vergoeden

 

Organiseren

Het heet dan wel de slim leasen podcast, maar eigenlijk had het net zo goed de slim organiseren van mobiliteit podcast kunnen heten. Afgezien van het feit dat dit natuurlijk een verschrikkelijke titel is… Want daar komt het in heel veel gevallen op neer: dat je het slimmer moet organiseren. Bijvoorbeeld door na te denken: wat past er nou bij onze organisatie? Is dat een goede thuiswerkregeling of een elektrische fiets ? Wat doen we eigenlijk met al die oude autobatterijen? En dan gaat het dus om alle medewerkers, niet alleen degene die een leaseauto hebben. Daarbij denk je na over uitgangspunten en ambities. Je moet helder hebben over waarom je iets wilt doen en dan wat je wilt bereiken. We hadden daar mooie voorbeelden van.

 

Regelen

En natuurlijk moet je het ook goed regelen. Dus: een passende reiskosten vergoeding, een logische thuiswerkvergoeding, een mobiliteitsregeling, de invulling van de leaseregeling. Wat dat betreft is dit onderwerp soms nog best wel complex. En dat merkten we ook. Dat je na moet denken over: hoe doe je het dan, hoe creëren we draagvlak, wie zijn onze stakeholders, waar halen we (externe) expertise vandaan? Ja, natuurlijk moet de directie hier wat van vinden, maar het bleek ook duidelijk dat medewerkers vroeg betrokken moeten worden.

Ontwikkelen

Als organisatie moet je je dan ook blijven ontwikkelen. Maar de wereld om ons heen ontwikkelt zich ook heel snel. Wij hebben ons verbaasd over de exponentiele stijging van elektrische auto’s. Dat eind vorig jaar nog maar 1% van de nieuwe leaseauto’s een diesel was. Dat er ondernemers zijn die gewoon zelf een waterstoftankstation neerzetten en dat autofabrikanten, die ongeveer zo snel van koers wijzigen als een olietanker, toch inzetten op een volledig duurzame vloot. We zien daarbij ook dat als echt grote partijen dan eenmaal een nieuwe koers hebben ingezet, ze ook echt de ommezwaai maken.

Gedragen

En dan komt ook gedrag om de hoek kijken. Gedrag van de markt in wat er bijvoorbeeld allemaal aan aanbod is aan elektrische auto’s. Gedrag van organisaties waarin je ziet dat een controversieel onderwerp als thuiswerken ineens wordt geadopteerd als men wel moet. Maar toch vooral ook het gedrag van medewerkers. Soms heel proactief. Steeds meer mensen vragen om een goed fietsplan of een elektrische auto. Maar we hebben het ook heel vaak gehad over hoe je gedrag nu kunt veranderen ten goede. Dat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van het feit dat mensen het veel erger vinden om iets te verliezen dan om iets te krijgen. Dus liever geef je een bedrag op voorhand waarvan elke keer als iemand met de auto komt iets terugbetaald moet worden (en niet onzichtbaar via de loonstrook hè, maar echt tastbaar), dan dat je iemand een bonus in het vooruitzicht stelt. Of dat straffen wel werkt op korte termijn, maar belonen lange termijn gedragsverandering echt in de hand werkt.

 

Vergoeden

En dan komen we ook bij vergoeden. Want hoe doe je dat nou op een goede manier. Zeker nu we in een tijd zitten dat corona een aantal zaken echt wezenlijk heeft veranderd en we niet meer zomaar uit kunnen gaan van een standaard reiskostenvergoeding. Want niet iedereen reist meer standaard naar het werk. We kunnen nog niet overzien wat er op het oude niveau terugkeert, wat er structureel veranderd en wat we misschien nooit meer zullen meemaken. Reden genoeg dan ook om de Slim Leasen podcast te blijven maken, want mobiliteit blijft een ontzettend interessant thema waar we nog uren mee kunnen vullen!

 

Welk onderwerp zou jij graag aan de orde hebben in de Slim Leasen podcast?

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!