Auteur: Azra Muminović
Duurzaam ondernemen, CO2 reductie, beleid

Groen rijden en e-mobiliteit vallen niet in de categorie ‘hype’. Transport en mobiliteit staan aan de vooravond van een transformatie die wordt gedreven door nieuwe (consumenten)eisen op het vlak van duurzaamheid, die mogelijk wordt gemaakt door nieuwe technologische ontwikkelingen. We kunnen dus blijven genieten van auto’s, vrachtwagens, bussen en motorfietsen. Maar dan moeten we het wel anders doen dan we momenteel doen, want dit houden we niet vol. Dan is de olie op, staan de wegen te vol, is de lucht te vies, en is de lol er gewoon af. Daarom is de missie van Zero-e om een betere wereld te creëren door het creëren van nul emissie wagenparken en mobiliteit.

 

Mobiliteit

En het bereiken van nul emissie in het wagenpark en de mobiliteit is een must. Volgens het CBS werd namelijk in 2020 de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 20 procent door de sector elektriciteit, 19 procent door de sector mobiliteit, 16 procent door de landbouw en 13 procent door de gebouwde omgeving. In 2021 was de totale hoeveelheid broeikasgassen 2,1 procent hoger dan in 2020. De emissies uitgestoten door de sector mobiliteit waren in 2021 ongeveer net zo groot als in 2020, wat betekent dat het aantal voertuigen op de weken ongeveer hetzelfde is als in 2020. Kortom: mobiliteit draagt bijna voor 1/5e deel bij aan het totale plaatje aan luchtvervuilers.

 

Statistische gegevens

Waar zouden we toch zijn zonder statistiek? Misschien even goed om uit te leggen wat bedoeld wordt met statistiek: statistiek is de wetenschap en techniek waarbij gegevens worden verzameld die voort zijn gekomen uit verschillende studies en onderzoeken, en vervolgens bewerkt, geïnterpreteerd en op een zo overzichtelijk mogelijke manier gepresenteerd. Statistiek geeft een houvast, een basis. Het geeft ons feiten waar we wat aan hebben en waarmee we aan de slag kunnen. Uit de statistische gegevens van het CBS zien we dat de sector mobiliteit net zo verantwoordelijk is voor het uitstoten van CO2 als de andere sectoren. Daar is geen ontkomen aan! En die wijsheid hebben we gekregen door de statistiek. Nu is het aan ons om een draai te geven aan de gegevens van dit kalenderjaar en de opkomende jaren, want invloed uitoefenen op de cijfers kunnen we zeker. En gelukkig maar.

 

Aan de slag!

Wil je met je bedrijf aan de slag met het positief beïnvloeden van de mobiliteitssector? Dan ben je op het juiste adres. Zero-e geeft je graag handvatten en structuren hoe jullie dit het best kunnen doen en hoe jullie resultaat kunnen bereiken en succesvol kunnen zijn. Op een simpele en duidelijke manier. Neem contact met ons op of bestel het boek Het CO2-afslankprogramma, en je zal versteld staan van wat er bereikt kan worden!

 

Hoi! Mijn naam is Azra Muminovic en werk bij Zero-e als junior consultant duurzame mobiliteit. Ik houd ervan om over actuele onderwerpen te schrijven en mensen aan het denken te zetten – dit heb ik met name aan mijn sociologische achtergrond te danken. Ik probeer te inspireren, maar heb ook wel een ‘no time for excuses’ mentaliteit. Hoe dan ook, ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken om een CO2-neutrale wereld te creëren. De mens heeft wel vaker voor grote uitdagingen en transities gestaan, en dit is er één die we ook aankunnen.


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!