Mobiliteit, energietransitie, vergroening
Gebruikte tags: 

Grotere organisaties kennen dit. Je moet rapporteren over je energiegebruik en gebruik van brandstoffen. Administratief werk waar je niet op zit te wachten. Gelukkig kun je er een hoop waardevolle maatregelen uit halen om je organisatie schoner en groener te laten opereren. Ook voor kleine organisaties kunnen deze uitkomsten waardevol zijn. In dit blog lees je daarom vijf maatregelen hoe jouw organisatie haar mobiliteit en wagenpark kan verduurzamen. Zodat je zonder uitgebreide rapportage een beeld hebt van effectieve maatregelen. 

Moeilijk? 

Maar voordat je ze leest, geef ik direct toe; de maatregelen die je kunt doen zijn niet allemaal makkelijk. Als dat zo was geweest hadden we ze al lang allemaal voor elkaar gebokst. Ze vergen aanpassingsvermogen, innovatiekracht en samenwerking. Onthoudt waarom jij het doet. Wat die reden ook is. Zorg dat de hele organisatie het er over heeft. Niet noodzakelijkerwijs waarom je het moet doen. Heb het over waarom je het wil doen. Reizen en mobiliteit is inherent menselijk gedrag, de manier waarop we dit doen is een keuze.  

  1. Hybride, thuis- en flexwerk 

Grote slagen zijn te behalen door je wagenpark en mobiliteit echt anders in te richten en bijvoorbeeld bewegingen te meiden. Tijdens Corona kwamen we er achter dat vergaderingen ook online konden. Het is super dat veel organisaties dit blijven doen. Blijf met je collega’s het gesprek aangaan: Is het noodzakelijk om fysiek aanwezig te zijn? Het faciliteren van thuiswerkplekken of flexwerkplekken die lokaal zijn gelegen bij je medewerkers kunnen hierbij helpen. Zorg dat je de behoeften boven tafel haalt. Het alternatief moet makkelijk zijn. De ene persoon heeft de behoefte wel maar de ruimte niet om thuis te werken en een ander mogelijk andersom. Maak duidelijk waarom je dit wil doen. Willen jullie CO2 besparen, willen jullie parkeerdruk verminderen rond het kantoor, willen jullie een moderne werkgever zijn of misschien een combinatie van deze en andere redenen? Leg het goed vast in je beleid zodat iedereen weet waarom en hoe jullie het doen. 

  1. Anders rijden 

Een andere manier om jullie emissies te verminderen is door jullie zakelijke vervoersbewegingen eens onder de loep te nemen en anders in te richten. Het is heel vanzelfsprekend om iedere medewerker of duo met een eigen bus op pad te sturen. Hoe kun je efficiënter omgaan met de vervoersbewegingen? Want die grote bussen met ruime cabines nemen erg veel ruimte in, zijn zwaar en hebben, mits geëlektrificeerd, en flink accupakket met veel elektriciteit nodig. Wie weet is een elektrische bakfiets voor jouw organisatie een goed alternatief waarbij slechts enkele wagens rondrijden om het groot materieel rond te brengen. Het vergt wat out-of-the-box denken maar dat biedt ook een hoop nieuwe kansen. Ga eens met verschillende collega’s uit je organisatie om tafel en faciliteer een brainstorm met de juiste uitgangspunten. Wat kunnen jullie bedenken?  

  1. Anders laden 

Voertuigen zoals de bovengenoemde bakfietsen hebben een veel kleinere accu dan een bus en dus ook een veel kleinere belasting op het elektriciteitsnet. Als alle bedrijfswagens elektrificeren en na 17u aan de stekker gaan is dit een enorme stroomvraag. “Business as usual” gaat dus gewoon niet. Welja, voor de eerste organisatie op jullie bedrijventerrein misschien wel maar voor de laatste zal op korte termijn geen plek zijn op het stroomnet. Als jullie het geluk hebben dat jullie goed kunnen elektrificeren moet je goed nadenken hoe je de tripjes op de dag gaat maken met je accu. Hierin is de gouden tip; Niet tanken wanneer de tank leeg is maar laden wanneer het even kan. Zo voorkom je dat dit tijdens de topdrukte gebeurt en je planning hierdoor in de knoei komt. Tijdens de lunch of op de klus aan de laadpaal kan dus een wezenlijk verschil maken. 

  1. Op twee wielen zonder file 

Tot slot is er het oer-Hollandse vervoersmiddel, de fiets. We hebben het er vaker over bij Zero-e en dat is niet voor niks. De fiets heeft nagenoeg geen emissies is laag in kosten en is goed voor de gezondheid. Vandaar dat ook in de EED audit de fiets naar voren komt als oplossing voor zakelijke ritten. Wil je stappen maken voor het Besluit CO2-reductie Werkgebonden Personenmobiliteit? Zet de fiets dan in om woon-werk verkeer de vergroenen. Wil je dus meerdere  vliegen in een klap slaan? Zet in op een uitgebreid fietsbeleid en maak de fiets hét woon-werk vervoermiddel voor collega’s die binnen een straal tot 15 km wonen. Geef als directie, MT of managers het goede voorbeeld en gebruik de fiets voor korte zakelijke ritten en ook voor jullie woon-werk ritten. Premier Rutte liet al zien dat ook de hoge pief in Nederland gewoon met de fiets kan komen. Dus wat houdt jullie tegen? Vertel ook hier weer waarom je dit doet. Pakken jullie de fiets omdat het gezond is, omdat jullie de files meiden, omdat het zo ontspannen van en naar je werk rijden is? Wat het ook is. Draag het als organisatie over de hele breedte. 

  1. Elektrificeren 

Veel organisaties die we spreken zijn al goed op weg. Er zijn stappen ondernomen om het wagenpark te elektrificeren. Dit is een goede zaak binnen de huidige kaders omdat dit zorgt voor een forse reductie van motorbrandstoffen en de daarbij horende emissies. Heb je alles al gedaan maar je moet toch echt autorijden, dan is elektrificeren altijd nog beter dan het gebruik van brandstoffen.  Volgens de rekenmodellen van het CBS zijn de emissies per kilometer van geëlektrificeerde voertuigen slechts een derde van de emissies van brandstofvoertuigen.  

Een vermindering van twee derde van de emissies is een flinke stap. Jouw organisatie kan op haar wagenpark direct bijdragen aan het Parijs-akkoord en de daarbij horende 50% reductie in emissies in 2030 middels de elektrificatie van je huidige wagenpark.  

Met de genoemde punten kunnen jullie een hoop energie en emissies besparen gerelateerd aan jullie wagenpark en mobiliteit. Of jullie nu moeten rapporteren in een EED of niet, doe er je voordeel aan. Wij weten dat niet elke organisatie hetzelfde is en dat het moeilijk is om te weten hoe je dit goed opzet. Vul daarom nu onze CO2 afslankscan in en krijg gratis praktische uitgangspunten die zijn afgestemd op jullie situatie waarmee je direct aan de slag kunt. Wil je hulp bij het draadvlak in de organisatie of jouw medewerkers enthousiast krijgen over duurzame mobiliteit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Meer verdieping? Luister ook eens naar De Mobiliteitsprofessionals aflevering 86 over hoe belangrijk de communicatie is bij de mobiliteit in je organisatie.  

Dit blog is geschreven door Pepijn de Kort. Hij is een fervent ov-reiziger die zijn verhalen gebruikt om mensen aan te zetten tot structureel duurzamer gedrag. Hij gelooft dat elke reis een positieve impact kan hebben op de wereld. 


Recente artikelen (het kunnen ook juist die van in dezelfde categorie zijn)

Wil je weten wat elektrisch rijden je kan opleveren? We hebben de Routekaart nulemmissie voor je!